„...senki nem marad kint az utcán...” – Vörös kód lépett életbe az ország egész területén a hideg időjárás miatt
Hírek
2024. jan. 9.

„...senki nem marad kint az utcán...” – Vörös kód lépett életbe az ország egész területén a hideg időjárás miatt

Vörös kód lépett életbe a hideg időjárás miatt, amely előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben. A szociális intézményekben kötelező fogadni a rászorulókat.

Vörös kód lépett életbe hétfő estétől az ország egész területén a hideg időjárás miatt. Előrejelzések szerint lesznek olyan tájai hazánknak, ahol napközben sem emelkedik a hőmérséklet 0 fok fölé. A legnagyobb veszélyt az éjszakai és a hajnali órák jelentik, ekkor ugyanis sokfelé mérhetünk majd -8, -10 fok körüli hőmérsékleteket, de a leghidegebb országrészeken -13, -15 fokot is mutathatnak majd a hőmérők. Ebben az időben életveszélyes hosszabb ideig kint tartózkodni. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára jelentette be a vörös kód életbe lépését. Ennek értelmében valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása, függetlenül attól, hogy ki az intézmény fenntartója és mi a tevékenységi köre. A hideg miatti rendkívüli helyzet előreláthatólag január 13-áig, szombat reggel 8 óráig lesz érvényben. Jene András elmondta, hogy az ÓTSZEGYII intézményi egységei jelenleg körülbelül 80%-os kihasználtsággal üzemelnek, így bárkinek segítséget tudnak nyújtani a kritikus időszakban.

„Itt Ózdon a bentlakásos nappali intézményeinkben biztosítani tudjuk minden hajléktalan ember számára a szolgáltatást, ellátást. Mondhatom azt, hogy senki nem marad kint az utcán, úgy hogy ellátatlan maradna. A szolgáltatás igénybevétele tulajdonképpen önkéntes, ezt az ellátott dönti el, hogy szeretné e igénybe venni, vagy sem” - mondta Jene András, az ÓTSZEGYII részlegvezetője.