Etessük és itassuk a madarakat!
Hírek
2024. jan. 10.

Etessük és itassuk a madarakat!

Vigyázzunk a madarakra télen. Az első tartós fagyok beköszöntétől nagyjából március második feléig segíthetjük különböző magvakkal és vízzel őket.

Nem minden madarunk vonul el ősszel melegebb tájakra, számos faj itthon marad és nekik éppen a mi területünk jelenti a telelő területet. Azoknak a tollasoknak, akik nem repülnek el, emberi segítségre van szükségük sok esetben az életben maradáshoz. Figyeljünk rájuk, mert az elmúlt héten még a tavaszias időt élvezhettük, de mostanra beköszöntött a fagyosabb hőmérséklet. Ebben az időben magvakat és eleséget találni a kismadaraknak nagyon nehéz.

„Az Egererdő Zrt. nagyon fontosnak tartja a madárvédelmet, ezért a cégünk működési területén nagyon sok madárodút és etetőt helyezett ki. Két területen madárodú telepet is létrehoztak, egyiket a Bükkben másikat pedig a Mátrában. Ezeket legfőképpen kisebb énekesmadarak lakják, akik hasznos részét képezik az erdei ökoszisztémának. Nem csupán színesítik az erdő élővilágát, hanem az erdő egészségügyi állapotát is képesek javítani azzal, hogy az erdőt károsító rovarokat és azok lárváit fogyasztják táplálékként, természetesen a magvak mellett” - mondta Tölgyesi Gergő, az Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészetének kerületvezető erdésze, erdei iskola vezetője.

A madarak téli etetése hasznos, egyrészt azért, mert az etetőhelyhez közel lévő kártevő rovarokat elpusztítják, másrészt a látványukban is gyönyörködhetünk, hogyha meglátogatják az etetőt.

A madarak etetésekor több szabályt is figyelembe kell vennünk. Különféle magvakat kínálhatunk. Köles, kukoricadara, fenyő, napraforgó és lenmag is kitűnő számukra, de a cinkegolyót is nagyon szeretik. Viszont tilos táplálni őket kenyérrel, száraz tésztával, ételmaradékkal. Ha az udvaron kutyánk vagy macskánk van, akkor lehetőség szerint tegyük megfelelő magasságba az etetőt, amit a macskák nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megközelíteni.