Reggeli mínuszok – bosszúság az autósoknak
Közlekedés
2024. jan. 12.

Reggeli mínuszok – bosszúság az autósoknak

Az elmúlt napok rendkívül hideg időjárása sok bosszúságot okozott az autóval közlekedőknek. Néhány egyszerű praktikával azonban megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.

Az autók hideg időre való felkészítése minden évben fontos feladat a tél beállta előtt. A reggeli fagyok azonban okozhatnak némi bosszúságot a sofőröknek, ezért nem árt, ha felkészülünk a kemény mínuszokra, mielőtt útra kelünk. Első és legfontosabb az, hogy a jármű szélvédőjét megfelelően takarítsuk le. Nem elegendő csupán egy tenyérnyi nagyságú területen kilátni az autóból, hiszen ez rendkívül balesetveszélyes lehet. Ma már számos eszköz rendelkezésükre áll a gépjármű tulajdonosoknak, mellyel percek alatt indulásra kész állapotba hozható a kocsi szélvédője. Emellett természetesen más tényezőket is érdemes figyelembe venni.

„Legyen feltöltve megfelelő folyadékkal a szélvédőmosó tartály, hogy ha elkezdene lefagyni a szélvédő, akkor azzal is tud az ember jégmentesíteni. Legyenek megfelelőek az ablaktörlő lapátok. Ha kell cseréljük ki az ablaktörlő gumicsíkot, vagy ha kell az egész lapátot, hogy ne csíkosan töröljön, hiszen az is rendkívül veszélyes tud lenni, ha az egyik fázisban tiszta, a másik fázisban pedig elhomályosít. Tehát ezekre is oda kell figyelni mindenképpen” - hangsúlyozta Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola vezetője.

Nehezebb helyzetben vannak azok, akik nem rendelkeznek fedett autóbeállóval vagy garázzsal. A parkolóban éjszakázó autók szélvédője reggelre erősen lefagy, ezért érdemes indulás előtt plusz idővel számolni, főleg, ha pontosan szeretnénk érkezni úti célunkhoz. A hideg időjárás az ózdiaknak is okozott meglepetéseket.

„Nagyon nehézkesen indultak a reggelek. Két autónk van, úgyhogy mind a kettő csontra fagyott, úgyhogy most már úgy próbáljuk megoldani, hogy letakarjuk a szélvédőket, valamint az aksikat bevisszük, hogy minél könnyebben és zökkenőmentesen induljanak a reggeleink” - nyilatkozta Bolyky Gergely Noémi.

Indulás előtt mindenképpen ellenőrizzük le a világító berendezések működését, hiszen rendkívül fontos, hogy a közlekedésben résztvevők megfelelően lássák egymást. Így számos baleset és veszélyes helyzet megelőzhető. Ha hosszabb útra indulunk, legyen elegendő mennyiségű üzemanyag, valamint meleg öltözék, takaró, egy kis elemózsia és innivaló az autóban.