A keresztény egységért imádkoznak a hívek Ózdon is
Egyház
2024. jan. 26.

A keresztény egységért imádkoznak a hívek Ózdon is

Ózdon is csatlakoztak az egyházak vezetői az ökumenikus imahéthez. Tegnap az Ózd-Sajóvárkonyi Református Templomban Bodnár Dániel görögkatolikus parókus szolgált.

Pál apostol szavaival köszöntötte a megjelenteket Veres-Bartha Beáta református lelkész. Az Ózd-Sajóvárkonyi Református Templomban gyűltek össze az emberek és az egyházak helyi vezetői a nemzetközi ökumenikus imahét alkalmából. Ez világszerte a keresztény egyházak közös ünnepe. Mindenki mondott egy rövid imádságot. Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus pedig vendégként tartott szentmisét. Egy levitáról és egy papról beszélt, akik útjuk során nem álltak meg segíteni.

„A mai világban talán a legfontosabb dolog, a legértékesebb dolog, az az idő, és kell, hogy bátran adjak ebből az időből. Kell, hogy ezt az időt bátran öntsem rá másokra tudva azt, hogy ezáltal nem mást teszek, mint Krisztus Urunk nyomába lépek, és mi is megpróbáljuk megtenni mindazt, amit ő tett” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A 2024-es év imahét tematikáját egy afrikai ökumenikus munkacsoport állította össze, amelynek alapigéje a „Szeresd Uradat, Istenedet...és felebarátodat, mint saját magadat”. Hazánkban január 21-én tartották az országos nyitó alkalmat. Városunkban hétfőn fogadták közösen az igehirdetők a híveket a görögkatolikus templomban.

„Lehet, hogy itt, ebben a gyülekezetben nem vagyunk olyan sokan, mint mondjuk egy nagyobb városi gyülekezetben, más felekezetnél, viszont ilyenkor érezhetjük azt, hogy igenis egyek vagyunk az úrban. Szerintem Ózd városának is, de nemcsak itt, hanem az országban is, a világban is a keresztényeknek nagyon fontos érezni azt, hogy igenis együtt testvérek vagyunk az úrban” - emelte ki Veres-Bartha Beáta, református lelkész.

Az ózdi egyházvezetők úgy vélik, nagyon szerencsések, hogy ilyen jó kapcsolat alakult ki közöttük, hiszen nincs ez mindenhol így. A hiterősítő hét jó alkalmat biztosít arra, hogy a hívők képet kapjanak a városban működő közösségekről, bepillantsanak egymás templomaiba és történeteibe, valamint a város hitéletét formáló egyházvezetőket is megismerjék.

„Nagyon szép gondolatokat, nagyon szép igéket hallhattunk a mai istentisztelet alkalmával, és úgy gondolom, hogy egy örömteli szívet vihetek magammal haza” - nyilatkozta Kasza Benjámin János.

A közös alkalmakat Tóth Melinda Anna evangélikus lelkész zárja holnap délután négy órakor a Rózsafüzér Királynéja Ózd-Bolyok Római Katolikus Plébánián.