Állatbarát gyermeknevelési intézmény a Vasvár Úti Általános Iskola
Oktatás
2024. jan. 30.

Állatbarát gyermeknevelési intézmény a Vasvár Úti Általános Iskola

Idén is el szeretné nyerni az „Állatbarát Általános Iskola” címet a Vasvár Úti Általános Iskola. Ennek érdekében színes és változatos programokat szerveznek a diákoknak.

„Állatbarát Általános Iskola” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2024” címekért indított pályázatot az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága. A programot minden évben meghirdetik. Az általános iskolák mellett minden gyermeknevelési intézménynek írnak ki külön pályázatot, így minden korosztályt be lehet vonni az állatnevelés alapjaiba. A Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa, Maruzsi Henrietta két éve lett figyelmes a lehetőségre a közösségi oldalon.

„Ez tulajdonképpen egy pontrendszerre épülő program, ahol nézik azt, hogy a gyerekekkel olyan programokat, eseményeket szervezzünk, illetve olyan tevékenységeket végezzünk, ami ebbe a pontrendszerbe beszámítható. Tehát itt gondolunk olyanra, hogy idegen állatokkal hogyan kerülnek kapcsolatba a gyerekek, olyan állatokkal, amelyek úgymond nemszeretem állatok, kígyók, békák, de a madár odúkra, sün odúkra, a beporzók védelmére is kiterjed” - emelte ki Maruzsi Henrietta, pedagógus.

A tavalyi sikeres pályázat után idén is szeretné elnyerni ezt a címet az iskola, így a mostani tanévben különböző programokkal készülnek. Az állatok világnapja alkalmából több mint 250 kg állateledelt gyűjtöttek össze az iskola pedagógusai és tanulói. Az adományokat a Hérosz Ózdi Szervezetének, a kiskapudi kutyusoknak és az ózdi mentett cicáknak juttatták el. A gyerekek azt is elárulták, miért és mivel segítettek a bajba jutott állatoknak.

„Azért tartjuk fontosnak, mert tudjuk, hogy a kutyusok és a cicák között sok van aki kóbor, és nem mindegyik tud enni, mert nincs neki mit” - nyilatkozta Kracskó Bianka.

„Én hoztam nekik, a cicáknak hoztam eledelt, elég sokat hoztam, meg a kutyáknak hoztam takarót” - mondta Bársony Norina.

A programokat sikeresen teljesítők természetesen jutalomban is részesülnek, a nyomon követést egy pecsétgyűjtő rendszer is segíti. Jelenleg is van egy verseny a diákok számára, amely némi kutatómunkát igényel.

„Idén kiírtunk egy pályázatot a gyerekeknek az állatok világnapja alkalmából. Február másodikán van a sünök világnapja, február 18-án pedig a tobzoskák világnapja. Ez alkalommal rajzolhatnak, bármilyen technikával, vagy verset írhatnak ezekről az állatokról. Azért tartjuk fontosnak, mert a sünöket még csak-csak ismerik, de a tobzoskát annyira nem, így egy kis kutatómunkát is végezni kell, hogyan és hol él a tobzoska, mivel táplálkozik, hogy néz ki. Aktívak a gyerekek, már érkezett is be erre pályamunka” - tette hozzá Papp Edith, pedagógus.

Néhány program rendkívül nagy sikert aratott a tavalyi évben, így ezeket idén is szeretnék megvalósítani. Ilyen volt például a segítőkutyás rendezvény, vagy a különlegesebb állatokat bemutató Utazoo Minizoo. A gyerekek számára minden esemény egy élmény, ahol játékos módon ismerkedhetnek az állatokkal és sajátíthatják el a velük való megfelelő bánásmódot.