Fizikai felmérő
Város
2021. okt. 14.

Fizikai felmérő

Fizikai felmérésen vettek részt az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beavatkozó állományának, illetve a vonulásra kötelezett állományának tagjai.

Éves fizikai felmérésüket tartották meg az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beavatkozó állományának, illetve a vonulásra kötelezett állományának tagjai. Ezt egy belügyminisztériumi rendelet szabályozza, amely során az alap állóképességet és az erőnléti felkészültséget nézik. Ez egy komplex orvosi és pszichológiai vizsgálattal zárul. Ha minden eredmény megvan, alkalmas minősítést kapnak a tűzoltók. A fizikai felmérés során egy Cooper tesztet kell végrehajtani, ami tizenkét perc folyamatos futást jelent.

„A másik feladat egy tűzoltó akadálypálya. Itt tulajdonképpen egy bevetést szimulálnak. Kiérkezést, felderítést, életmentést, illetve sugárszerelést, eszközök felhordását, a helyszínre juttatását végzik különböző feladatokkal. Ez gyakorlatilag tömlőfektetéssel, lépcsőzéssel, egy 50 kilós súly húzásával kell teljesíteniük a kollégáknak” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A feladat elvégzésének szintideje 15 perc, amit az ózdi tűzoltók átlagban 7-8 perc alatt teljesítettek. Ez is mutatja, hogy a folyamatos edzésnek és gyakorlatozásnak köszönhetően felkészültek arra, hogy a város lakosságát segítsék a bajban.

„Eddig szinte mindenki kiváló eredménnyel zárt. Ez egy teljesen új rendszer, nem tudtuk még eddig mihez viszonyítani. A csapat 90 százaléka már fel van mérve, majdnem mindenkinél tényleg kiváló eredmény született. Ez jobban tükrözi a tűzoltók által elvégzett feladathoz a felmérőt, mint az eddigi” - emelte ki Fábián Norbert, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója.

A felmérő teljesítése egyébként korhoz is kötött, ugyanis az idősebbek a fiatalokkal ellentétben elvégezhetik a feladatokat oxigénmaszk használata nélkül. Az akadálypálya egy komplett bevetést szimulál, amely hozzájárul a tűzoltók felkészültségéhez.