Toborzást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a SZIKSZI-ben
Oktatás
2024. jan. 31.

Toborzást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a SZIKSZI-ben

Bemutatóval egybekötött toborzást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a SZIKSZI-ben. A három órás programot egy drogkereső kutyás prezentáció zárta.

Különböző fegyverek, felszerelések és lefoglalt tárgyak hevertek az asztalon a SZIKSZI egyik tantermében. Ezeket az eszközöket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai hozták el, hogy minél alaposabban tudják szemléltetni a diákoknak, hogy mi egy pénzügyőr feladata. A toborzást iskolák esetében célzottan végzik a NAV dolgozói, így nem volt kérdés, hogy Ózdon ebben az intézményben szervezzék meg a bemutatót.

„A SZIKSZI-nek az egyik legrégebbi, legősibb képzési formája a pénzügyi, a közgazdasági képzéseken belül. Így nagy örömmel adtunk helyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal toborzó programjának itt az intézményben, amely egyrészt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre való jelentkezési lehetőséget népszerűsíti, illetve magának a NAV-nak a betöltetlen munkahelyeire történő jelentkezést teszi lehetővé. Ezeket mutatják be a fiataloknak, hogy milyen lehetőségek vannak” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A NAV és az oktatási intézmény között szoros a kapcsolat, hiszen az iskola egykori diákjai közül többen is a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanultak, vagy tanulnak jelenleg is. A toborzást tartó hivatalnokok között is volt olyan, aki egykor a SZIKSZI-ben végzett.

„Nem most történt, de én is itt végeztem. Nem ebben az épületben, hanem még a régi ÁMK épületében, közgazdasági szakközépiskolában. Én magam sem tudtam, hogy mivel foglalkozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, én egy teljesen véletlen folytán kerültem ide. És úgy gondolom, hogy mivel minket még most sem ismernek igazán, célul tűzték ki, hogy megismertessük minél több iskolával a feladatainkat” - nyilatkozta Magyar Melinda, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr ezredese.

A kétszer negyvenöt perces prezentáción több érdekes tényt és történetet ismerhettek meg a tanulók. Egy utcai jelenetet is eljátszottak, ahol az igazoltatott személy megtagadta az együttműködést, majd megpróbált elmenekülni, így kattant a bilincs a csuklóján. Egy rövid szünet után a fiatalok a tornaterembe vonultak, ahol drogkereső kutyás bemutatót tekinthettek meg. Best, a négyéves német juhászkutya volt a délután sztárja, aki különböző módon kereste meg az elrejtett illegális szereket. A jó hangulatú előadást érdeklődve nézték végig a diákok. Volt, akire nagy benyomást tettek a látottak.

„Nagyon nagy hatást tett rám, amúgy is gondolkoztam a rendőri pályán, aztán ez így most jobban megtetszett, mint a rendőrség. Úgyhogy elég erősen gondolkozok rajta” - fogalmazott Mártha Gabriella.

„Nagyon szimpatikus volt ez az egész bemutató, ez a három óra. A legjobb része a mostani kutyás bemutató volt. Illetve nagyon sok érdekességet mondtak nekünk az előző két órában is” - emelte ki Kovács Márk.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos weboldalán minden jelenlegi nyitott pozíció megtekinthető, valamint a feltételekről is tájékozódhatunk. A tervek szerint idén még ellátogatnak majd Ózdra, hogy újra lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak a szakma megismerésére.