Régi emlékek
Kultúra
2021. okt. 15.

Régi emlékek

Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Szabolcs közi egységének lakói látogattak el ma az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. Olvasójába.

Október az idősek hónapja, így az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Szabolcs közi intézményi egység dolgozói több programmal szerettek volna kedveskedni a szépkorúaknak. Egy speciális lift segítségével többen kerekes székkel is bejutottak az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. Olvasójába. Itt vezette körbe őket Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője, és Hornyák Attila, műszaki csoportvezető. Több információt tudhattak meg például az épületről és a hosszú ideje ott működő csoportokról is.

„Most a vírus után nehezen rázódik bele mindenki a mindennapokba. De sokat énekelünk, kirándulunk. Múlt héten a Csónakázó tónál voltunk, oda kimentünk gyalog. Ma pedig az Olvasóba jöttünk el busszal” - emelte ki Paulerné Lipter Magdolna, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Szabolcs közi intézményi egységének csoportvezető ápolója.

Az első állomás a színházterem volt, ahol több érdekességet tudhattak meg a helyiséggel kapcsolatban a jelenlévők. Például azt, hogy a mostani befogadó képessége 712 fő. A csillárokat az intézmény megépítése óta nem cserélték le, azok eredetiek. A színes üvegbetét a mennyezeten is nagyon jellegzetes pont. A nagyterembe régen négy darab ajtón lehetett bemenni. A 2007-es felújítást követően ezt megtoldották még kettővel. Az idősotthon dolgozói közül körülbelül tízen érkeztek a látogatás alkalmával.

„Mindenképpen az örömszerzés és a régi emlékek felelevenítése miatt vagyunk itt. Nagyon sokan körülbelül harminc évvel ezelőtt jártak itt, vagy még annál is régebben. Reméljük, hogy jó élményekkel, emlékekkel fogunk innen hazatérni, és utána megbeszélni ezt a napot” - nyilatkozta Birincsik Orsolya, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Szabolcs közi intézményi egységének mentálhigiénés munkatársa.

A színházteremben egy előadás alatt körülbelül kilencven kilowatt áramot használnak el, csaknem másfél óra alatt. Ez a mennyiség egy lakásban körülbelül két hétig elég lenne. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a székek alatt található nyílásokból meleg levegő áramlik be. Az idősotthon lakóinak hatalmas élmény volt ez a házbejárás.

„Nekünk olyan jó emlék ez, mert én is jártam itt fiatal koromban, még énekeltem is ezen a színpadon. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehettem és újra láthattam ezt a gyönyörű színháztermet” - mondta Beleznai Mátyásné.

A Mizerák István teremben is jártak, ahol a fotóművész kiállított fényképeit tekinthették meg. Itt láthattak több képet a gyárról, ami sokukban felelevenítette a régi szép emlékeket.

„Én itt mindig jól érzem magam. Nekem több mint negyven éves múltam van itt, a Honismereti Körön keresztül ehhez az intézményhez. Úgy mint alkotó és úgy mint néző is. Én még a régi Olvasót, a felújítás előtti intézményt is ismertem. Nagyon szép, patinás, és úgy hiszem nagyon vonzó mindenki számára” - fogalmazott Kurucz János.

A házbejárás utolsó állomása pedig az ÓMÉK-Olvasóban található állandó tárlat volt. Itt megtekinthették például az épület felújítása előtt és után készült fotókat, a korábban mozivetítéshez használt eszközöket és a régi mennyezet egy darabját is. Emellett több írásos anyagot is olvashattak az intézményről.