Csendes lépés, végjátszma, matt. A Sakk Diákolimpia egyéni nyílt és amatőr vármegyei döntőjét rendezték az ÓMÉK-Olvasóban
Sport
2024. márc. 19.

Csendes lépés, végjátszma, matt. A Sakk Diákolimpia egyéni nyílt és amatőr vármegyei döntőjét rendezték az ÓMÉK-Olvasóban

Az ÓMÉK-Olvasó Adorján Lajos terme adott otthon a Sakk Diákolimpia egyéni amatőr és nyílt egyéni vármegyei fordulójának. A sporteseményen közel százhúsz tanuló vett részt.

Gyerekzsivaj töltötte be az ÓMÉK-Olvasó épületét, ugyanis az Adorján Lajos terem adott otthont a Sakk Diákolimpia egyéni amatőr III-VI. és nyílt I-II. vármegyei fordulójának. Az eseményt az Ózdi Sakk SE munkatársai szervezték. Közel százhúsz diák nevezett a rangos versenyre. Az általános és középiskolás tanulók hat korcsoportban mérhették össze tudásukat. Az ózdi rendezvényre a megye számos településéről érkeztek sportolók. Az egyesület edzői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a diákok elsajátítsák és begyakorolják a technikai lépéseket.

„Szerencsére két edző foglalkozik a gyerekekkel. Csoportosan vannak a foglalkozások. Itt megvan az időbeosztás, kétszer tizenöt perc és öt másodperc bónuszidő minden megtett lépés után. Ezt próbálják begyakorolni, hogy az időzavar ne jöjjön ki a mérkőzés során. Illetve különböző megnyitás elméletek, kombinációk, végjátékok, amik hasznosak lehetnek ilyenkor” - mondta Molnár Milán, az Ózdi Sakk Sportegyesület elnöke.

Ózdról három intézmény diákjai szerepeltek a megmérettetésen. Az általános iskolák közül a Bolyky Tamás és az Újváros téri, míg középiskolák közül a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium képviseltette magát. A döntőt komoly felkészülés előzte meg mind a szülők, mind a versenyzők részéről.

„Egyesületi kereteken belül relatíve régóta, két éve elég keményen készülünk minden megmérettetésre. Otthon is természetesen a hétvégén elsősorban szülőkkel, illetve gép segítségével is gyakoroltak a gyerekek” - nyilatkozta Derencsényi Becza Patrícia, szülő.

„Öt éve sakkozok és az edzőmmel Petykó Zoltánnal tanultunk egy megnyitást, ahol nem lehet semmit elnézni” - emelte ki Hunyák Levente, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

Korosztályonként és nemenként az első három helyezett érem és oklevél díjazásban részesült. Nyílt versenyszámban az első három, míg amatőr egyéniben az első helyezett jutott be a budapesti országos döntőbe.