Gyógyfüvek világa
Szabadidő
2021. okt. 22.

Gyógyfüvek világa

A gyógynövények és a különféle mézfajták kerültek előtérbe a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark őszi programsorozatának következő állomásán.

Számos ismert és kevésbé ismert gyógynövény, továbbá az ezekből készült különféle teák fogadták a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark következő programjának résztvevőit. Az NFÉ őszi programsorozatán a szervezők minden alkalommal egy-egy helyi előadót hívnak meg. Így korábban a vendégek a vegán étrend és a minőségi csokoládék világába is bepillantást nyerhettek. Ezúttal azonban a gyógyfüvekből készült főzetek és a méz került középpontba.

„Már nagyon sokan rájöttek, hogy inkább valamilyen természetes gyógymódot kellene választani, és akkor az a betegségük, amire ők ezeket a gyógynövényeket használják, arra fog hatni. Nem kell még másik kétfélét szedni, hogy a mellékhatást is kezelje az ember, hanem ez a problémám, ez a gyógynövény kell rá. Ezt fogom használni. és akkor ez működni fog” - mondta Kovács István, mezőgazdász.

Az előadó hat gyógynövényt választott ki, amelyek szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól beszélt. Így az NFÉ előterében az apró bojtorján, a kamilla, az orvosi zsálya, a cickafark a galagonya és a bíbor kasvirág is helyet kapott. Ezek közül  kiemelhető a bíbor kasvirág és az orvosi zsálya, amelyek a járványhelyzetben nagy segítséget nyújthatnak. Az előbbi ugyanis kiváló immunerősítő, míg utóbbi a felső légúti megbetegedések esetén hatásos, továbbá vírusölő is. Egészségünkre gyakorolt kedvező hatása mellett a bíbor kasvirággal kapcsolatban érdemes még kiemelni, hogy azt hazánkban mindössze ketten termesztik.

„Nálunk nagyon szeretik a gyerekek a mézet, tehát ez mindennapi dolog téli időszakban. Ami újdonság volt számomra, az a galagonya. Nem tudtam róla, hogy a vérnyomásra jó hatása van, illetve hogy értisztító hatású. Ezért azt gondolom, hogy a következő időszakban ez is bekerül majd a repertoárba” - nyilatkozta Bodnárné Kántor Erzsébet.

Az előadás alatt az NFÉ előterében helyet foglaló vendégek kóstolót is kaptak a különféle főzetekből. Kovács István pedig nem csak a gyógynövényekről, hanem az egyes mézfajták jótékony hatásáról is sok információt megosztott. Az NFÉ hamarosan újabb különleges programmal készül.

„A következő alkalommal november 11-én várjuk majd a vendégeket, ahol az illóolajoknak a jótékony hatásáról beszélgetünk egy illatest keretében” - emelte ki dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Az este további részében a dr. Béres Józsefről szóló életrajzi drámát, A feltalálót vetítették le a vendégeknek. A résztvevők közt volt olyan is, aki nagybátyja révén gyermekként személyesen is találkozhatott a Béres-csepp megalkotójával.