Kötelező oltás?
Egészség
2021. nov. 4.

Kötelező oltás?

Nem kötelezi az oltás beadatására dolgozóit városunk önkormányzata, valamint a legtöbb helyi cégvezető is ugyanezt az elvet vallja Ózdon. A munkaadók bíznak alkalmazottaik döntésében.

Magyarország Kormánya október 28-án jelentett be három fontos intézkedést a járvány ellen. Ennek egyik jelentős pontja az volt, hogy a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást is a munkavégzés feltételeként, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a dolgozók biztonsága ezt kívánja. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint egy éves, fizetés nélküli szabadságra küldhetik azokat, akik nem veszik majd fel az oltást.

„Szögezzük le, hogy az oltás életet menthet, azonban nem gondolom, hogy a munkáltató lenne az, aki arra jogosult, hogy ilyen egészségügyi kérdésekben döntést hozzon. Az egészségért elsősorban mindenki maga a felelős, így az önkormányzati rendszerben nem tesszük kötelezővé a védőoltásokat. Bízunk benne, hogy olyan dolgozóink vannak, akik éretten és felelősségteljesen tudnak döntést hozni a saját egészségügyi helyzetükről” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Ma legalább tíz helyi cégvezetőt is felkerestünk az ügyben. Többek között étterem tulajdonosokat, autószerelőket, optikát és az ipar egyéb más területén tevékenykedő vállalkozóknak is felvetettük a témát: kötelezik-e alkalmazottaikat az oltás felvételére. A válaszokból kiderült az is, hogy a legtöbb helyen igen magas az átoltottság, de az általunk megkérdezett munkáltatók száz százalékban megadják a lehetőséget dolgozóiknak, hogy saját maguk döntsenek az életükről, vagyis nem köteleznek senkit a vakcina beadatására.

„Mint munkaadó nem kötelezek senkit arra, hogy oltási igazolvánnyal vagy oltással rendelkezzen. Elsősorban azért, mert ahol mi dolgozunk, az szabadtérben van. Nincs zárt térben, állandó alkalmazott 10-15 fő, aki egy munkahelyen dolgozik, ott nincsenek idegenek, nincsenek alvállalkozók” - mondta Kisbenedek Vilmos, a DOMAÉP Kft. ügyvezetője.

Kíváncsiak voltunk arra is mi a helyzet a térségben, így a környező települések vezetőit is felkerestük az ügyben. Kiderült például, hogy Farkaslyukban még nem döntöttek egyelőre a kérdésben, hamarosan egy rendkívüli ülés keretében határoznak erről. Hangonyon, Borsodszentgyörgyön és Arlóban sem teszik kötelezővé az oltás beadatását. A polgármesterek elmondása szerint az önkormányzatoknál és a hozzájuk tartozó intézményegységekben is igen magas az átoltottság.