Először havazott
Város
2021. nov. 30.

Először havazott

Tegnap a délutáni órákban megérkezett a 2021-es év telének első havazása. A járművek felkészítése mellett a megfelelő magatartás alkalmazása is kell a balesetek elkerüléséhez.

Többször volt már az elmúlt hetekben, hogy mínuszokkal kellett szembenéznünk, de a hóesés ezidáig elkerülte térségünket. Tegnap délután azonban az esőt előbb havas eső majd fokozatosan havazás váltotta. Sokáig nem borította fehér lepel a tájat, de így is meggyűlt vele az autósok baja. Főleg úgy, hogy az éjszakai fagy miatt a legtöbb út igencsak csúszóssá vált.

„Felhívjuk a lakosság figyelmét a megváltozott út- és látási viszonyok veszélyeire. A tél beköszöntével csúszóssá válnak útjaink. A lakosság minden esetben cserélje le a gumiabroncsokat télire, ha részt vesznek a közúti forgalomban. Így a saját magunk és mások testi épségét is megóvhatjuk” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Soha nem lehet eleget hangsúlyozni a téli gumik szerepét. Mintázatuknak és anyagösszetételüknek köszönhetően nagymértékben hozzá tudnak segíteni a balesetek elkerüléséhez. Erre szükség is van, hiszen ebben az időszakban megszaporodnak az ütközések.

„Ezeket a helyzeteket fel kell ismerni. A csapadékos időjárásban el kell határozni és be is kell tartani a főszabályt, hogy csökkenteni kell a sebességet a normál útviszonyokhoz képest. Ugyanis ilyenkor a jármű tapadása sokkal kevésbé segíti a járművezetőt. Olyan helyzetekben, amikor máskor kényelmesen tudja kezelni a járművet, ekkor meglepetést tud okozni. Egy hétköznapi körülmények között bevett kanyar is megviccelheti a sofőröket” - emelte ki Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Ugyanakkor nem csak azoknak kell vigyázniuk, akik autóval közlekednek. A kerékpárosok és a gyalogosok ugyanannyira felelősek azért, hogy ne alakuljanak ki veszélyhelyzetek. Bár már több okos zebra is segíti az úton való átkelést városunkban, csak akkor lépjünk az úttestre, ha megbizonyosodtunk róla, hogy az arra haladó jármű biztonságosan meg tud állni.