Újabb csökkenés
Hírek
2022. jan. 13.

Újabb csökkenés

Hatósági áras lesz néhány alapvető élelmiszer ára februártól. A rendelet még nem érkezett meg, így pontos értékeket nem tudni, azonban az ózdiak örömmel fogadták a hírt.

A tegnapi kormányülést követően Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a legnagyobb közösségi oldalon egy videót tett közzé. A vírushelyzet mellett az áremelkedések kérdésével foglalkoztak. Az energiaárak megnövekedése miatt egész Európában emelkedni kezdett több élelmiszer ára is. Bejelentette, hogy hat fontos termék kerül majd kevesebbe februártól.

„A kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemellfilé és a 2,8%-os tehéntej esetében beavatkozunk az árak alakulásába. Ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a tavalyi év október 15-én állt. Ez minden üzletben meg kell hogy történjen, és február elsejétől kezdődően már ezen az áron lehet majd őket megvásárolni” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisában 2021 októberénél a következő átlagárak szerepelnek: a kristálycukor 261 forint, a liszt 203 forint, a napraforgó-étolaj 713 forint, a sertéscomb 1420 forint, a csirkemellfilé 1600 forint, a 2,8%-os tej pedig 273 forintba került. A tervezett intézkedésről megkérdeztük a város lakosságának véleményét.

„Rendben van, mert nagyon felmentek az árak. Különösen ezek, amik benne vannak a csökkentésbe. Örülök neki, csak kíváncsi leszek, hogy az üzletekben tényleg megcsinálják-e” - nyilatkozta Rajcsányi Tiborné.

„Nagyon jó lesz, mert így is magasak az árak. Reméljük, hogy valamennyivel majd csökken” - hangsúlyozta Tóth Lajosné.

„A többi marad. Például csak a sertéscomb, ami csökkenni fog és a csirkemell. A többit szerintem szépen meg fogják emelni. Az idősebbek a csirkefarhátért és az apróbb dolgokért mennek. Én nem helyeslem” - fogalmazott Vámosiné Kovács Ilona.

A mai nap folyamán pedig kibővítették a felsorolást, így a hat termék mellett a csirkefarhát árát is lecsökkentik. Írásos rendelet híján még pontosan nem tudni, hogy ezeket az árucikkeket az említett időpontot követően milyen árakon találhatjuk majd a boltok polcain. A KSH táblázata csak átlagárakat tartalmaz, tehát a márkásabb, drágább darabok és a kevésbé ismert termékek között valószínű ez után is tapasztalhatóak lesznek különböző eltérések.