Több érdekességet is hallhattak Karády Katalin életéről az NFÉ vendégei, akik a művésznő első filmjét is megtekinthették.
Kultúra
2022. máj. 20.

Több érdekességet is hallhattak Karády Katalin életéről az NFÉ vendégei, akik a művésznő első filmjét is megtekinthették.

Ismét egy színes programmal várták az érdeklődőket a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba tegnap délután.

A nemrégiben nyílt, Karády élete & művészete című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan tárlatvezetésen és filmvetítésen vehettek részt a megjelentek. Emellett egy könyvbemutatót is tartottak, amelynek során a Ne kérdezd, ki voltam! című kötetet ismerhették meg a vendégek.

Tárlatvezetéssel indult az Nemzeti Filmtörténeti Élménypark tegnap délutáni programja, amely Karády Katalin köré szerveződött. Így a vendégek számos érdekes információt hallhattak az 1910-ben született színésznőről, énekesnőről. A relikviákhoz kapcsolódó történeteket a kiállítás kurátora, Péter Zsolt színháztörténész ismertette. Az emlékek közt fotók, plakátok, hanglemezek is megtalálhatók. Az esemény következő állomásának helyszíne már az intézmény előcsarnoka volt, ahol Péter Zsolt a Karády életéről szóló, Ne kérdezd, ki voltam! című könyvet mutatta be.

 „Ez egy olyan pályakép, ami még mindig tele van tisztázatlan dolgokkal és Karády Katalin személyiségéhez, a legendához ez hozzátartozik és nem is muszáj feltétlenül mindent elárulnunk. Mindig van egy réteg, aki szeret a múltba révedni, mert mostanság annyi rossz történik és ezt Karády Katalintól is hallhattuk a megnyitón, hiszen ezért van az, hogy a nosztalgiának, vagy a múltba révedésnek ilyen kultusza van.” - mondta  Péter Zsolt, a kiállatás kurátora

 Péter Zsolt, aki a kötet szerzője és szerkesztője is egyben, igyekezett teljes pályaképet bemutatni. Ennek köszönhetően a művésznő sikereiről, annak titkáról is olvashatunk, de a kiadványban olyan dokumentumok is helyet kaptak, amelyek által Karády személyisége is feltárul előttünk. Karakteréről, életelveiről elsősorban levelei által kaphatunk képet, de a színésznő több, életbölcsességről árulkodó gondolatát is hallhatták a jelenlévők.

 „A kezdő idézet, amit Karády Katalintól származik és egyébkét most nálunk is egy indító idézet, ami úgy szól, hogy aki a sötétség éveit elfelejti, nem érdemli meg azt a napot, amely ma rásüt.” . mondta Dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője

A közönség tagjai bele is lapozhattak a kötetbe, amelynek szöveges részeit számos képi illusztráció egészíti ki. Akik úgy döntöttek, hogy a könyvbemutató utáni programon is maradnak, azok Karády Katalin legelső filmjét, az 1939-ben készült  Halálos tavasz című alkotást is megtekinthették. Az esemény ezen része azonban egy meglepetést is tartogatott a vendégek számára, amelyre jövő heti, Kaleidoszkóp című magazinunkban derítünk majd fényt.