Új tervek?
Város
2019. aug. 15.

Új tervek?

Újragondolják a Bolyki főút mellett épülő járda nyomvonalát, ugyanis annak megépítése az eredeti elképzelések szerint több fa kivágását eredményezte volna a területről.

A kerékpárút-hálózat kialakításáért felelősök ma egyeztettek az érintett szakaszon. Az elvi megállapodás szerint a szakemberek ismét tervező asztalhoz ülnek.

A Bolyki főút mellett épülő járda és kerékpárút-hálózat kiépítése és az ezzel kapcsolatos problémák megvitatása miatt gyűltek össze ma délelőtt az illetékesek. Bár a tervek már rég elkészültek, de ez rengeteg fa kivágását jelentette volna az érintett, mintegy ötszáz méteres szakaszon, amelyet igen aggasztónak tartanak városunk vezetői. A bejáráson résztvevők méterről méterre haladva vizsgálták meg a lehetőségeket, végül arra jutottak, hogy mivel igen bonyolult lenne a járda nyomvonalvezetése, ezért nem is biztos, hogy meg kellene azt építeni, legalábbis nem a korábban kidolgozott séma szerint.

„Újra össze fognak ülni a tervezők és a műszaki szakemberek, hogy megvizsgálják a kerékpárútnak az olyan irányú szélesítését, hogy a gyalogos és a kerékpáros forgalom is egy építményen belül mozoghasson, így nem kell egy plusz járdát építeni, és talán majd mindenki a megszokott helyen közlekedhet tovább. Ez még a jövő zenéje, hiszen valószínűleg a projekt végső határidejét is ki kell tolni, és különböző engedélyeket kell módosítani, amelyek sajnos a bürokratikus rend miatt eléggé el fogják húzni az időt. Úgy gondolom, hogy ha 20-30-40 évre építünk valamit ebben a városban, az pár hónap halasztást megér, hogy olyan legyen, amit az emberek örömmel használnak majd” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Tóth Pál, a terület képviselője korábban felkereste a kivitelező cég építésvezetőjét, valamit a projektért felelősökkel is egyeztetett és amellett, hogy ő is aggasztónak találta a fák eltávolítását, az árokkal kapcsolatban is voltak felvetései, ugyanis szerinte ez igen balesetveszélyes.

„Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy a bejárás, a tapasztaltak és az egyeztetés azt igazolta, hogy bizony érdemes újragondolni ezen a szakaszon ennek a létesítménynek a kialakítását, mert elég sok fát érint a dolog, a nyomvonal is girbe-gurba lenne, tehát most egy olyan elvi megállapodás született, hogy újragondoljuk. és a tervezővel, hatóságokkal egyeztetve megpróbáljuk olyan módon kialakítani, hogy az hosszú távon és igényes módon épüljön meg” - nyilatkozta Tóth Pál, területi képviselő.

Gyurkó Tibor építésvezető elmondta, hogy jelenleg a kerékpárút-hálózat kiépítése, valamint a nyomvonalak felfestése már kilencven százalékos készültségben van, amíg a most felvetett kérdésekben nem születik végleges döntés addig is rengeteg feladat vár rájuk.

„Mai naptól, illetve legkésőbb holnaptól folytatjuk a Piac úton lévő kerékpárútnak és járdának az építését. A héten sikerült lealapozni a hídszélesítésnek az alapját, ez egy nagyon nagy munka volt, amibe a tegnapi, tegnapelőtti időjárás lényegesen beleszólt a vízszintemelkedés miatt, de hál istennek problémát nem okozott, és jövő héten tervezzük a Március 15. úton a járda építését” - emelte ki Gyurkó Tibor, a Lasped Kft. építésvezetője.

A Piac úti hídnál az elkészült alapnak még legalább két hétig kötnie kell. Ezt követően kilenc darab egyenként 16 méteres oszlopot szállítanak majd a területre, amelyeket egymás mellé fektetnek majd, de addig még további munkálatokra is szükség van.