Közlekedési szabályokkal ismerkednek az óvódások
Oktatás
2022. máj. 27.

Közlekedési szabályokkal ismerkednek az óvódások

Nagy népszerűségnek örvend a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban kialakított Mini KRESZ-pálya.

Az Ózdi Rendőrkapitányság által elnyert pályázat nyújtott lehetőséget ennek megvalósítására. A program során óvodáskorú gyerekek sajátíthatják el a közúti közlekedés alapjait, illetve megismerkedhetnek a kerékpár kötelező tartozékaival. A feladatokban a rendőrség közlekedésrendészeti osztályának munkatársai segítettek a kicsiknek.

Az Ózdi Rendőrkapitányság a Mini KRESZ pályázat keretében nyerte el azt a pályát, amelyet a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban állítottak fel. Itt a 4-6 éves korosztály gyakorolhatja és sajátíthatja el a szabályos és biztonságos közlekedés alapjait. A kicsik futóbiciklin és rolleren járhatták be a közút lekicsinyített mását. Jelzőlámpák, közlekedési táblák irányították a forgalmat, figyelniük kellett a zebrán áthaladó gyalogosokra és akár egy körforgalomba is behajthattak. Ezenkívül különböző, forgalommal kapcsolatos puzzle-t rakhattak ki, valamint játékos formában a kerékpárok kötelező tartozékaival is megismerkedhettek az óvodások. A gyerekeket a rendőrség közlekedésrendészeti osztályának munkatársai segítették.

Az Ózdi Rendőrkapitánysággal karöltve a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark ad otthont a mini KRESZ-parknak. Ennek a lényege az, hogy a 4 és 6 év között óvodás korú gyerekeket a biztonságos közlekedésre neveljük, illetve arra, hogyan vegyenek részt a közúti és a gyalogos forgalomban. Mindezt játékos vetélkedőkön keresztül.” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője

Ottjártunkkor az Ózdi Városi Óvodák Mogyorósvölgyi Tagóvodájának középsős csoportja vett részt az eseményen. Az apróságok nagyon élvezték a feladatokat. Örömmel vetették bele magukat a legkülönfélébb gyakorlatokba is.

Azért tartom nagyon fontosnak, mert a mai gyerekek többsége autóval közlekedik. Beszáll az autóba reggel, kiszáll az óvoda vagy az iskola előtt. Aztán délután ugyanez fordítva. Beszáll az óvoda előtt és otthon kiszáll. Tehát nem igazán vannak tisztában a közlekedési szabályokkal. Ez most egy nagyon jó lehetőség, hogy igenis megtapasztalják, hogy felelősséggel tartoznak egymás iránt és felelősen kell közlekedniük, hogy ne okozzanak balesetet.” - nyilatkozott Maruzsi Margit, óvónő

Természetesen az óvodában is szóba került a biztonságos közlekedés. Megtalálhatóak futóbiciklik és kismotorok az intézményben. Itt azonban jóval nagyobb tér áll rendelkezésre egy ilyen pálya kialakítására, illetve rendkívül fontos, hogy a picik szakemberek segítségével tanulhassák meg a legfontosabb szabályokat. Ezek az első lépések jó alapot nyújthatnak később, amikor a fiatalok saját eszközeikkel vesznek részt a közúti forgalomban.