„Tisztítsuk meg az Országot” Ózdon
Város
2021. máj. 28.

„Tisztítsuk meg az Országot” Ózdon

„Tisztítsuk meg az Országot” Ózdon

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint támogató és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft., mint lebonyolító útján meghirdetett „Tisztítsuk meg az Országot” felhívás keretében megvalósított pályázat lezárult Ózd Város Önkormányzatánál, amely az illegális hulladéklerakók felszámolásához nyújt segítséget.

A 2021. március 12-i támogatói döntés alapján a 2021/TMOP/0041 azonosítószámú projekt 5.741.925 Ft támogatásban részesült.

A pályázatban szereplő megtisztítandó terület Ózd város központjában, lakott terület szomszédságában és az Interspar áruház parkolója mellett található, önkormányzati tulajdonú beépítetlen terület, melynek egy részén található összességében 268m3 illegálisan elhelyezett hulladék elszállításra került lerakóhelyre. A területet tereprendezése az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozóinak segítségével történt.

A hulladéklerakó megszüntetésével a talajvíz, a levegőminőség szennyezettségének csökkentését is elősegítette a projekt.

A terület megtisztítása után, az újbóli lerakások kialakulását napi ellenőrzések végzésével és a telepített térfigyelő kamera működtetésével kívánjuk megakadályozni. Ez az Ózd Városi Rendészet feladata lesz, akik a rendszeres járőrözéssel, a térfigyelő kamera hálózat üzemeltetőjeként hatékonyan tudják a feladatot ellátni.

A város területén sajnos több helyen is található illegálisan elhelyezett hulladék. A helyszínek számának növekedésének megakadályozásában segítséget nyújt a „HulladékRadar” applikáció, amely egy mobil alkalmazás, melynek célja az illegális szemétlerakás terjedésének megakadályozása. Az alkalmazás biztosítja a lakosság számára az illegális hulladéklerakó helyek bejelentési lehetőségét mobil eszköz használatával. A bejelentés az illetékes hatósághoz érkezik meg. Az applikációval az illegálisan elhelyezett hulladékra vonatkozó adatokat lehet bejelenteni Magyarország területén. A rövid regisztrációt követően egyszerűen lehet bejelentéseket tenni, így az illegális hulladékot az illetékes hatóság gyorsabban és hatékonyabban tudja eltávolítani.

Kérjük használják minél többen, figyeljünk a környezetünkre!