Társadalmi konzultáció
Város
2021. szept. 3.

Társadalmi konzultáció

„A Magyar Nemzeti Roma Platform” elnevezésű program keretében társadalmi konzultációt tartottak városunkban.

Társadalmi konzultációt rendeztek az Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság Ózdi Kirendeltségén, amely „A Magyar Nemzeti Roma Platform” című program keretében zajlott. Az eseményen dr. Ulicska László, a Belügyminisztérium Felzárkóztatási Stratégiai Tervezési Főosztály főosztályvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, aki a személyes találkozások fontosságát hangsúlyozta. Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke is felszólalt. Az emberi problémák jelentőségéről beszélt.

„Igazából úgy lehet megtapasztalni azt, hogy mi is a feladatunk, hogy ha ott vagyunk, hogy ha azokkal az emberekkel le tudunk ülni beszélgetni, megpróbáljuk megérteni, hogyan gondolkodnak. Megpróbáljuk megérteni, hogy milyen félelmek, milyen konvenciók, milyen nehézségek törik meg a lelküket. Igazából ez a legnehezebb feladat, hogy ezt az ajtót, hogy lehet kinyitni, hogy azok az emberek hogyan higgyék el, hogy lehet boldogulni” - mondta Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke.

A közgyűlési alelnök szavait követően Farkas Félix, Nemzetiségi Szószóló is üdvözölte a megjelenteket. Összefoglalójában felvázolta a jövőbeni terveket és elmondta, hogy a roma társadalom felzárkóztatására törekszenek. Városunk polgármestere úgy véli, hogy a kisebbség is dolgozni akar, ebben pedig segíteni kell nekik.

„Ezt a problémát úgy kell kezelni, hogy nekünk kell megtanulni és felzárkózni ahhoz a feladathoz, hogy akiket engedtünk leszakadni, azok újra csatlakozhassanak. Speciális igények vannak néha, azt tudjuk, hogy dolgozni akarnak, viszont lehet, hogy nem tudnak, mert nem volt rá lehetőségük, már az apjának sem, a nagyapjának sem, nem látta, hogy hogy kell, nem tudta, hogy milyen az a napirend, amikor elmennek dolgozni. Ebben segíteni kell” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Hangsúlyozta, hogy az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal közösen több kezdeményezés is elindult a felzárkóztatás elősegítésére. A résztvevők több előadást is meghallgattak, valamint néhány segítő szervezet működését is megismerhették, továbbá javaslatokat is tehettek a program sikeressége érdekében.