Egy nap a legkisebbekért – Koraszülöttek Világnapja
Hírek
2022. nov. 18.

Egy nap a legkisebbekért – Koraszülöttek Világnapja

Ózdon is lilába borul az „I love Ózd” felirat egy éjszakára. Minden év november 17-én a korábban született gyermekek előtt tisztelegnek ezzel a gesztussal.

November 17-én 2011 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapját. Azok az édesanyák, akiknek a vártnál korábban érkezett a babájuk, nem erre készültek, ezért érthető módon megijednek, és tanácstalanok. Az újszülött gyógyászat gyors fejlődésének köszönhetően ma már jó eséllyel indulnak az egészen kis súlyú csöppségek is. Évente több ezer kisbaba érkezik idő előtt, így Magyarországon sok család érintett.

Az élet koraszülött kisbabával picit más, mint egy normál időben született aprósággal. A Koraszülöttekért Országos Egyesület éppen ezért jött létre, hogy segítsen azoknak a családoknak, akik koraszülöttet nevelnek. Országos egyesületük készített egy kiadványt is Pici füzet elnevezéssel, amely a koraszülött osztályokon elérhető, ebből számos kérdésre választ kaphatnak az érintettek. Elindítottak egy országos kezdeményezést is, melyhez több éve már Ózd is csatlakozott.

„Magyarországon rengeteg a koraszülött gyermek, akiről nem is tudunk, és bizony ők a legkisebb hősök, mert igen nagy hátránnyal indulnak. Nagyon sokat küzdenek, amiről nem sokan tudnak. Fontosnak tartom, hiszen én is érintett vagyok és a körülöttem lévő rengeteg anyuka” - mondta Papp Edith, a Koraszülöttek Országos Egyesületének helyi összekötője.

Idén az energiaválság sem szegte kedvét azoknak, akik számára fontos ez a nap. A lila színt valamilyen formában magukra öltik az érintettek, ablakokat díszítenek, posztolnak a közösségi oldalakon.

„Nekünk könnyes a szemünk ettől a rengeteg összefogástól, hogy egy ilyen nehéz helyzetben, amiben most vagyunk, az nemhogy elvette a kedvét az embereknek, hanem átalakította és megsokszorozta” - fogalmazott Földvári Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke.

Városunkban idén nem az Olvasó épületét színezik lilára, hanem az I love Ózd felirat reflektora vetít bíbor fényt a kültéri elemre, ezzel is tisztelegve a legkisebb hősök előtt.