Filmvetítés és közönségtalálkozó
Kultúra
2022. nov. 22.

Filmvetítés és közönségtalálkozó

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark filmes programsorozatának keretén belül a Larry című filmet láthatták az érdeklődők. Az alkotás december 1-től lesz látható a hazai mozikban.

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark már hetedik éve rendezi meg azt a programsorozatot, melynek keretén belül több nívós filmalkotást is láthattak az ózdiak. A Mozinet Kulturális Szolgáltató Kft. és az NFÉ szoros együttműködésének köszönhetően Ózdon premier előtti filmvetítést tartottak, ahol a Larry című nagyjátékfilmet tekinthették meg az érdeklődők.

„Bódis Kriszta, a Van helyed Alapítvány vezetője volt az, aki gyakorlatilag kiajánlott és helyszínként jelölt meg bennünket az alkotó stáb felé. És természetes volt, hogy a felkérésre igent mondtunk” - nyilatkozta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Bernáth Szilárd filmje túlmutat a szokásos sikerorientált történeten. Aprólékosan ábrázolja korunk egyik fő problémáját; a társadalmi elszigetelődést és az ebből fakadó erőszakot is. A film főszerepét Vilmányi Benett alakította, aki olyan hitelesen játszotta a szerepet, hogy arra valószínűleg külföldön is felfigyelnek majd. A Cottbusi Filmfesztiválon a Larry című film lett az ifjúsági kategória legjobb filmje, valamint a fesztivál legjobb első filmje díjat is elnyerte.

„Nem voltak elvárásaim, inkább az érdekelt, hogyan fog reagálni a külföldi közönség először. Akiknek nincs semmilyen szerves kapcsolata a magyar kultúrával, főleg nem borsoddal. Nagyon izgultam, hogy a dadogás, hogy fog hatni külföldön, ami nagyon erősen a magyar nyelvhez köthető motívum. Inkább ezek foglalkoztattak” - mondta Bernáth Szilárd, rendező.

Az alkotás hivatalosan december 1-től lesz látható a hazai mozikban. Az NFÉ pedig folytatja sikersorozatát és szerdán délután kettőkor ismét filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozót tartanak. A Magasságok és mélységek című 2022-es magyar játékfilmet láthatják majd az érdeklődők. A vetítést követően, négy órakor a megjelentek találkozhatnak Csoma Sándor, rendezővel is. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a 06-30/228-0123-as telefonszámon lehet megtenni.