Számos babona és hiedelem övezi a péntek 13-át
Hírek
2023. jan. 13.

Számos babona és hiedelem övezi a péntek 13-át

Sok babona fűződik péntek 13-ához, az ózdiaknak is megoszlik a véleményük a naphoz kapcsolódó hiedelmekről. Vannak, akik szerencsésnek, mások inkább szerencsétlennek tartják.

A péntek 13-ával kapcsolatban leginkább csak találgatások vannak arról, hogy miért is számít baljóslatúnak. A legelterjedtebb legenda ezzel a misztikummal kapcsolatban a templomos lovagrendhez köthető. A Szentföld védelmére megalakult ősi vallási és katonai rend több száz tagját 1307. október 13-án, pénteken IV. Fülöp francia király tisztjei letartóztatták és kivégezték. A koholt vádak mögött feltehetőleg az állt, hogy a francia uralkodó a lovagok vagyonát szerette volna megszerezni. Így ez a nap úgy maradt az utókorra, hogy péntek 13. az év legátkosabb napja. Az mindenesetre biztos, hogy máig számos népszokás fűződik hozzá.

„A magyar hagyományokban is van nagyon sok minden, ami a 13-ashoz illetve a péntek 13-hoz kötődik. Például ilyenkor nem szabad döntést hozni, házasodni egyértelműen nem szabad, hosszú utazásra sem indulni, és tilos költözni. Ágyneműt cserélni is tilos, mert akkor az rossz álmokat, rémálmokat hoz” - emelte ki Darvayné Vincze Tímea, az ÓMÉK múzeumpedagógusa.

Babonából hordhatunk magunkkal ilyenkor apróbb kabalát is, négylevelű lóherét vagy lópatkót. Akadnak azért olyanok is, akik kifejezetten szerencsésnek tartják a dátumot, ezért Fortunát megkísértve szerencsejátékkal kísérleteznek ezen a napon.

„Úgy gondolom, hogy nekem ez a péntek 13 szerencsés szokott lenni, ezért is szoktam eljönni a lottózóba venni vagy sorsjegyet, vagy 5-ös vagy 6-os lottót felrakni. Általában szoktam is nyerni, nem nagyobb nyereményeket, inkább kisebbeket. Remélem, hogy most fog sikerülni egy nagyobb nyeremény” - mondta Szőcs Zoltán.

Az általános közhiedelemmel ellentétben ezen a napon nem szerencsétlenség fekete macskát látni, de ha a szemébe nézünk péntek 13-án, az már nagyon nagy tragédiát vetíthet előre.