Intézkedési terv elkészítése, területbejárás, egyeztetés a Zöld Sziget projekt kapcsán
Fejlesztés
2023. febr. 21.

Intézkedési terv elkészítése, területbejárás, egyeztetés a Zöld Sziget projekt kapcsán

A vetési varjak életterét is figyelembe kell venni a Zöld Sziget pályázat kivitelezésénél. A beteg, életveszélyes fák kivágását időben és ütemterv szerint kell elvégezni.

A Zöld Sziget pályázat sikeréhez több alkalommal, többféle szakemberrel szükséges egyeztetni a részleteket, amelyben egy helyen a vetési varjak életterével is foglalkozni kell. Hogy minden gördülékenyen menjen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakembere, Ózd város polgármestere, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója és szakemberei, az ÓSÉK Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint a pályázat illetékesei egy területbejárást és szakmai konzultációt tartottak az érintett helyszínen.

„A Zöld Sziget projekt tekintetében egy fontos egyeztetést hívtunk ma össze, hiszen a rekortán futópálya olyan területen halad el, ahol nagyon régi, 60 éves nyárfák találhatóak, ezeken pedig rengeteg varjúfészek. Mivel a vetési varjú védett állat, így nem lehet csak úgy kivágni ezeket a fákat, engedélyeket kell kérni hozzá, és biztosítani kell azt is, hogy át tudjanak települni máshová. Úgyhogy a nemzeti parknak a segítségével tartottuk ezt a bejárást, és szakmailag megvizsgálták, hogy hogyan lehet megoldani ezt a problémát. Az elkövetkezendő időszak egyik legfontosabb feladata lesz a projekt életében, hogy előkészítsük a megfelelő terepet” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A vetési varjú nemcsak hazánkban, hanem az Európai Unióban is védett állatnak számít. Magyarországon mintegy 2500 család fészkel, ebből csaknem 400 városunkban. Ezért is kell körültekintően és jól átgondolva hozzákezdeni a területen lévő idős, beteg fák kivágásához, ugyanis a varjaknak biztosítani kell olyan alternatívát, ahol költeni és fészkelni tudnak a későbbiekben. Ezzel is elkerülve, hogy később a lakótelepekre költözzenek be. Az intézkedési tervet mielőbb be kell adni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságára, hogy a költési időszak végén, azaz június közepétől érdemi lépéseket lehessen tenni.

„A területbejárás alatt megtekintett fák nagy részben már idősek, nagy részük beteg. Ezt már szakemberek is megállapították. Részben érintik a fejlesztési projekteket. Mivel baleset- és életveszélyesek, ezért kell ennek a jövőjéről gondoskodni, hogy mi lesz ezekkel a fákkal, hogy a jövőben ne okozzon problémát se a projekt kialakításánál, se pedig a későbbi felhasználás során” - nyilatkozta Nagy-Mengyi Péter, az ÓSÉK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A rekortán futópálya nyomvonala ugyanis a stadion tóhoz közelebbi pontjára van tervezve, ami várhatóan áthelyezi a látogatottsági fókuszt az északi területre. Ezért kiemelten fontos, hogy a sportolók biztonsága, komfortérzete teljes legyen, ugyanakkor az élővilág se szenvedjen kárt semmiben.