„Valami csodára várunk, valami csodára vágyunk szinte mindig…” - Óz, a csodák csodája musical előadást tartottak az Olvasó Színháztermében
Kultúra
2023. jún. 14.

„Valami csodára várunk, valami csodára vágyunk szinte mindig…” - Óz, a csodák csodája musical előadást tartottak az Olvasó Színháztermében

Musicalt adott elő a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Magis Kórusa Óz, a csodák csodája címmel az Olvasóban. A darabra kicsik és nagyok egyaránt kíváncsiak voltak.

„Valami csodára várunk, valami csodára vágyunk szinte mindig. Talán az a csoda, számunkra a legnagyobb csoda, ha maradéktalanul boldogok vagyunk” - ezekkel a felemelő szavakkal indult a nézők köszöntése, melyet az Óz, a csodák csodája című musical követett a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Magis Kórusának előadásában. A kórus vezetője, Herpainé Verkey Klára elmondta, hogy minden évben egy nagyobb volumenű darabot választanak. Ezek a musicalek mindig valamilyen nevelési célt szolgálnak, vagy valamilyen szemléletbeli építő jelleget adnak a fiatalok fejlődéséhez. A mostani mű körülbelül a tizenötödik musical, amit a kórus fennállása óta előadnak. A miskolci díszbemutató után városunkba is elhozták a csodát.

„Bennem már többször megfordult, hogy Ózdra jöjjünk. Ismerjük az itt lévő atyákat, mindketten szolgáltak, mindkét katolikus templomban lévő atyák szolgáltak már Miskolcon, tehát van egy ilyen személyes kapcsolat. A Jezsuita Gimnázium itt Ózdhoz közel, Arlón egy missziót vállal, ahol szeretnénk valahogy többé tenni az ott élő lakosságnak az életét is. És ezen kívül? Adta a szójáték is, Ózdra elhozzuk az Ózt, valahogy ez szinte önmagából adódott, úgyhogy ez is hozzájárult, és persze diákjaink családja is él itt. Tehát van személyes kötődés is” - mondta Herpainé Velkey Klára, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium kórusvezetője.

A számos ózdi kötődés mellett a művészeti vezető dr. Vámos Henrietta, önkormányzati képviselő énektanára is volt. Őt kereste fel azzal kapcsolatban, hogy a darabot szívesen elhoznák az ózdi közönség elé is.

„Ez egy nem vallásos témájú musical, amit az idén kitaláltak és megtanultak a gyerekek. Ez az Óz, és úgy gondolom, hogy már csak nevéből adódóan is itt a helye városunkban. Kötődésünk is van az iskolához, egyrészt a gyermekem is oda jár, másrészt pedig a művészeti vezető nekem is korábban tanárom volt, és szerették volna mindenféleképpen, hogy a kulturális missziójuk keretében ide is eljöjjenek. Nagyon örülünk neki, hogy így színesítik városunk kulturális életét ezzel” - nyilatkozta dr. Vámos Henrietta, önkormányzati képviselő.

Az előadó diákok lelkesen készültek a színdarabra. A kórustagok között akadt olyan is, aki az érettségi közepette szakított időt arra, hogy részt vehessen az előadáson. De a sok tanuló között találtunk olyat is, aki városunkat képviselte.

„Mi Óznak vagyunk a csapata, a bandája, akik segítik őt az elrejtőzésben, illetve aztán mindenféle tevékenységében amikor elmenekül. Nagyon örülünk, hogy Ózt ide Ózdra hozhattuk” - fogalmazott Vámos Viktor, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium kórustagja.

A musical egy mozgalmas, zenékkel és táncokkal tarkított előadásban elevenedett meg. Ebben a darabban minden korosztály kedvét lelte, hiszen a kicsiknek a már ismerős szereplők nevetést, jókedvet hoztak, az idősebbeknek pedig tanulságul szolgált a boldogság kereséséről és arról, hogyan forduljunk szeretettel egymás felé.