A Határtalanul program keretében látogattak Szerbiába a diákok
Oktatás
2023. jún. 16.

A Határtalanul program keretében látogattak Szerbiába a diákok

Szerbiába utaztak az Újváros Téri Általános Iskola diákjai. A látogatást a Határtalanul pályázat tette lehetővé. Az út célja, hogy megismerhessék a történelmi Magyarország területeit.

Nagy volt a nyüzsgés az Újváros Téri Általános Iskola aulájában. A hetedikes diákok tartottak beszámolót fiatalabb társaiknak, ők ugyanis május 30-a és június 2-a között Szerbiában jártak a Határtalanul pályázat keretében. Negyvenkét tanuló vehetett részt az utazáson.

„Erre mi már 2014 óta járunk és jelentkezünk. A covid miatt kimaradt most három év, ez volt az újdonsült, hogy visszatértünk bele. Szerbiában voltunk, a Vajdaság területén. Ugye a határtalanul program arról szól, hogy a történelmi Magyarország területeit járjuk be, legyen az Erdély, Felvidék és most ugye a Vajdaság” - mondta Katona Tibor, az Újváros Téri Általános Iskola pedagógusa.

Egy értékelő óra keretében számoltak be élményeikről a diákok. A kirándulás minimális anyagi ráfordítást igényelt a fiataloktól, az étkezést, a szállást és az utazást ugyanis a pályázatból fizették. Számos helyre ellátogattak. Minden napra fel volt osztva, mikor merre vezetett az útjuk.

„Négy napig tartott a kirándulás. Első nap mentünk két helyre, Csantavérre és Zentára. Ott megismertük a neobarokk és neoreneszánsz stílusú templomokat. Csantavéren megismertük a templomnak a történetét, hogy hogyan épült fel, milyen körülmények között és mennyi ideig” - emelte ki Kacsmarik Lili Boglárka.

Szabadkán a városházát és Kosztolányi Dezső egykori iskoláját látogatták meg, de elmentek Noviszádra, Péterváradra és Csúrogra is. Utóbbi esetében ahhoz az emlékműhöz sétáltak el, amelyet az 1944-ben kiirtott teljes magyar lakosság emlékére állítottak. A szálláson is több program várta őket. Volt lehetőségük kürtőskalácsot sütni, népi táncot tanulni és a közeli farmnak köszönhetően lovakat is simogattak, csutakoltak.

Képek forrása: Katona Tibor