Megnyitott a szikszis diákok képeiből álló fotókiállítás
Oktatás
2023. jún. 16.

Megnyitott a szikszis diákok képeiből álló fotókiállítás

Ahogyan mi látjuk, avagy tökéletlen tökéletesség a fiatalok szemével címmel nyílt fotókiállítás szikszis diákok képeiből a Digitális Erőműben.

Egy újabb fotókiállítás nyílt meg a Digitális Erőműben, ez azonban más mint az eddigiek. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban több, a fotózással kapcsolatos programot megszerveztek már, kiállítás azonban először nyílt a munkákból. Ennek különlegessége, hogy régi filmes géppel kellett ezeket elkészíteni. A tárlat az Ahogyan mi látjuk, avagy tökéletlen tökéletesség a fiatalok szemével címet kapta.

„Nagyon örülök neki, hogy ebben ennyire aktívan és lelkesen vettek részt. Egyébként többször engem is megrohantak az igazgatóiban, hogy szeretnének lefényképezni. Élvezték a fiatalok nagyon, hogy ugye régi gépekkel fényképezhettek, és nyilván nekik az volt az érdekes, hogy ez egyszeri alkalom, nem olyan, mint a telefon, hogy ha nem sikerül, valóban ötvenszer lehet fotózni, itt egyszer komponáljuk és ellőjük a képet, és akkor az már szalagra kerül” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

Az ötlet az egyik pedagógustól, Varga Istvántól származik, aki a Magyar Fotóművészek Világszövetségének idén megalakult tagozatát, az Ifjúsági Tagozatot vezeti. A szervezet úgy gondolta, hogy a fiataloknak kellene egy bemutatkozó pályázatot csinálni, így gépeket helyeztek ki nekik, amit bárki elvihetett és bármit lefotózhatott. Teljesen alap eszközöket kaptak, így pillanatok alatt elkészíthették a képet. A tagozat célja egyébként, hogy ezt más iskolákban is megvalósítsák.

„Tényleg egy élmény volt. Amikor előhívtam a filmet és beszkenneltem őket, akkor gyakorlatilag elém tárult egy olyan világ, amit még én sem ismertem. Ezek ők, az utolsó kockáig, az utolsó pillanatig, a maga tökéletlenségével, a maga picit mondhatom bugyutaságával és a komolyságával is, mert azért itt van néhány olyan kép, ami rendkívül jól sikerült” - emelte ki Varga István, pedagógus, az MFVSZ Ifjúsági Tagozatának vezetője.

A diákok több száz felvételt készítettek, amelynek egy töredékét állították ki, de így is közel száz alkotás kapott helyet a kiállítóteremben. A fiatalok nagy érdeklődést mutattak. Egymásnak is szóltak a lehetőségről, így folyamatosan terjedt a híre a kezdeményezésnek.

„Belegondolva először nehéz volt, mivel én nem fotóztam nagyon még soha és hogy éld ki a kreativitásodat. Meglepett, de a végére belejöttem” - fogalmazott Kisgergely Lilla, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulója.

A kiállítás augusztus 20-ig bárki számára megtekinthető az intézmény nyitvatartási ideje alatt.