„Folyamatosan elemezzük a város közbiztonsági helyzetét” – Kimagasló számú eljárást kezdeményeztek tavaly az Ózd Városi Rendészet munkatársai
Város
2023. júl. 12.

„Folyamatosan elemezzük a város közbiztonsági helyzetét” – Kimagasló számú eljárást kezdeményeztek tavaly az Ózd Városi Rendészet munkatársai

Kimagasló számú eljárást kezdeményeztek tavaly a rendészek gazos ingatlanok miatt és rengeteg lakossági bejelentés érkezett hozzájuk koldulással kapcsolatban.

Hétfőn a Vasvár út, Katona József út kereszteződésében található parkolóban a betonkerítésbe hajtott egy kisteherautó, és az dominóként omlott a virágágyásra. Az esetet a térfigyelő kamerarendszer rögzítette. Az Ózd Városi Rendészet munkatársai azonnal jelezték az Ózdi Városüzemeltető Intézmény képviselői felé, akik megtették a szükséges intézkedéseket. A kár mintegy háromszázezer forintra rúg. Ötvennégy kamera képe fut be a központba. A térfigyelők a peremkerületekben, de a belvárosban is megtalálhatóak. Talján Róbert rendészetvezető azt mondja, a térfigyelő kameráknak a jelentősége számokban nem kimutatható, de nem is megkérdőjelezhető. Tehát igen erőteljes visszatartó erővel bírnak, hiszen azokon a területeken, ahol elhelyezték ezeket az eszközöket, a jogsértések száma láthatóan csökken.

„Folyamatosan elemezzük a város közbiztonsági helyzetét. Folyamatosan nézzük azokat a területeket, ahol elszaporodnak bizonyos jogsértések, és ezeknek a frekventált területeknek az ellenőrzésének a fokozása, a csoportképző területek ellenőrzésének a fokozása, esetleges jogsértések elkövetése esetén pedig a megszüntetése a fő feladatunk. Ezen kívül nagyon fontosnak tartom, hogy a meglévő állományunk folyamatosan képezze magát. A szakmai elhivatottságuk pedig magas szinten legyen” - mondta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet rendészetvezetője.

Tavaly 116 ügyben szabtak ki szabálysértési, vagy közigazgatási helyszíni bírságot, 486-szor kezdeményeztek eljárást és 1369-szer figyelmeztették egyéb ügyek miatt a lakosságot. 864 esetben vették fel a rendészekkel a kapcsolatot a helyiek. Kimagasló számú eljárást kezdeményeztek elhanyagolt, vagy gazos ingatlanok tekintetében, illegális szemétlerakókhoz kötődően, megállni, vagy várakozni tilos szabálysértések vonatkozásában. Az észrevételek többsége a koldulással, az alkoholfogyasztással közterületen, a zöldfelületeken történő parkolással és a sok kóbor kutyával volt kapcsolatos. Ilyen ügyekben érzékelhetően többet intézkedtek.

„Ózd városában különböző pontokon történnek jogsértések, valamint szabálysértések. Ezek a helyszínek általában a Gyújtó tér, bevásárló központok, Ifjúsági Park, Európa tér térsége, valamint szezonálisan a városi strandfürdő, ahol történnek jogsértések. Úgy vélem, hogy az elmúlt időszakban a visszaszorítottuk az alkoholfogyasztást is. Úgyhogy jelentős változás történt ezekben az intézkedésekben” - emelte ki Kovács Imre, az Ózd Városi Rendészet megbízott rendészetvezető helyettese.

Bűnmegelőzési céllal vezették be a kutyás járőrszolgálatot több éve. A fejlesztést az Ózd Közbiztonságért Alapítványhoz befolyt támogatás tette lehetővé. Rió, a malinois – németjuhász keverék azóta is Durkó Gáborral járja a város utcáit napi több órában. Jelenlétük visszatartó erővel bír. A rendészet munkatársai szorosan együttműködnek az önkormányzati képviselőkkel is, hiszen ők jól ismerik a lakosság gondjait, problémáit és olyan információkat is megosztanak velük, amelyekben végül ők tudnak segíteni. Ezért is számítanak a lakosság visszajelzéseire, hiszen csak így tudják a közterületen fenntartani a rendet. A bejelentéseket a 30/281-7321-es mobilszámon várják.