Partnerség – Együttműködési megállapodást kötött a Wellis és a Miskolci Egyetem.
Oktatás
2023. júl. 26.

Partnerség – Együttműködési megállapodást kötött a Wellis és a Miskolci Egyetem.

Együttműködési megállapodást kötött a Wellis és a Miskolci Egyetem.

Ennek keretében a száz százalékban magyar tulajdonban lévő, városunkban is gyáregységgel rendelkező masszázsmedence gyártó lehetőséget kíván biztosítani a Miskolci Egyetemen tanuló hallgatók számára szakmai gyakorlat végzésére, diplomamunka kidolgozására, valamint környezettudatossággal és fenntarthatósággal kapcsolatos kérdések vizsgálatára.

Újabb mérföldkőhöz érkezett városunk és a Miskolci Egyetem közös munkája, amelyről az egyetem Szenátus termében tartottak sajtótájékoztatót. Hornyák-Mester Enikő, tudományos segédmunkatárs elmondta, hogy az együttműködés alapja a kutatási és fejlesztési feladatok, a poliuretán anyagok fejlesztése és vizsgálatai, valamint különféle fenntarthatósági lépések megtétele, mint például a hulladékkezelés és lebontás.

„Az együttműködés oktatási területeken is fontos szerepet fog vállalni, elsősorban duális képzés, nyári szakmai gyakorlat biztosításával, valamint kooperatív doktori program keretében kívánunk a céggel együttműködni és reménykedünk benne, hogy tudjuk segíteni a munkájukat. A különböző polimer vizsgálatok kapcsán tudnak főként segíteni a cégnek, illetve a gyár technológiájának jobb megismerése kapcsán mindenképpen tudják segíteni majd kutatóink munkáját is, azáltal, hogy jobban megismerik a Wellis különböző technológiáit és alapanyagait.” - mondta Hornyák-Mester Enikő, a Miskolci Egyetem tudományos segédmunkatársa

Simon Péter, a Wellis Magyarország Zrt. műszaki igazgatója hangsúlyozta, hogy a Wellis Európa legnagyobb masszázsmedence gyártója, emellett az amerikai piacon is jelen vannak. A vállalat és a felsőoktatási intézmény a poliuretán anyag mentén kapcsolódik össze, így a három fő témakör, amelyet az együttműködés során érintenek az a poliuretán hab használatának optimalizálása, a Wellis jakuzzikban található polifoam szigetelések fejlesztése, és a gyártás során keletkezett felesleges anyagok újrahasznosítása. A közös munka már el is kezdődött különféle vizsgálatokkal. Megtörtént egy doktori program benyújtása is egy hallgatóval közösen, amellyel kapcsolatban bizakodva várják a további fejleményeket.

„Ózdon volt egy nagyobb beruházásunk, itt van a fő gyártóegységünk és egyrészt maga a közelség és tudjuk a régiót erősíteni, másrészről az pedig, hogy olyan visszajelzéseket kaptunk a Miskolci Egyetemen képzett hallgatókkal kapcsolatban amely minket is biztosít arról, hogy olyan hallgatók érkeznek, akik tudnak minket is segíteni és kiváló munkát fognak végezni.” - nyilatkozott Simon Péter, a Wellis Magyarország Zrt. műszaki igazgató

Öt hallgató jelenleg is tevékenykedik ózdi gyárukban műszaki és folyamatmérnökségi területeken. Jövőre pedig nyári gyakorlatra is várják a diákokat. A találkozón a Miskolci Egyetem rektora Prof. Dr. Horváth Zita kiemelte elkötelezettek az együttműködés mellett a tudományos kutatás és fejlesztés terén.

 

A képek forrása: Miskolci Egyetem Kommunikációs Központja