Házi kedvenceikkel érkeztek a gyerekek az iskolába
Oktatás
2023. okt. 5.

Házi kedvenceikkel érkeztek a gyerekek az iskolába

Kisállat kiállítás nyílt a Bolyky Tamás Általános Iskolában. Már huszonegy éve hagyomány, hogy az állatok világnapja alkalmából minden gyermek beviheti saját házi kedvencét.

Nyuszi, kutya, hörcsög. Különféle házi kedvencek lepték el a Bolyky Tamás Általános Iskola auláját. A gyerekek egyik asztaltól a másikig szaladtak, hogy minden állatot megsimogassanak. Sok macska és nyuszi érkezett, de különlegesebb kedvencekkel is találkozhattunk. Volt kígyó, teknős, papagáj és leopárd gekkó is. Utóbbit a gyerekek vállára és fejére is rátette a gazdája.

„Nagyon változó kort élhetnek meg. Ő egy tizenegy éves állat, ez már a sokadik kisállat kiállítása, amin részt vesz. Hála Istennek a gyerekek és mindenki szereti. Engedi magát simogatni, engedi kézbe venni magát” - nyilatkozta Féder Gergő.

Az eseménynek már nagy múltja van, ugyanis már huszonegy éve szervezik meg a kiállítást. A pedagógusokból és a diákönkormányzat tagjaiból álló zsűri folyamatosan körbejárt és pontozta a kedvenceket, de közönségszavazatokat is lehetett leadni. A szelvényeket egy nagy dobozba gyűjtötték. A program a szórakozáson túl jó alkalom a játékos tanulásra is.

„Az ide érkező gyerekek a kiskedvencükről készítenek egy leírást. A szokásaikról, milyen ételeket fogyaszt, mi a kedvenc játéka. Ezzel is megismertetve a többi tanulót ezekkel a kisállatokkal. A természetismeret és a biológia órákon ezekkel tudunk külön is foglalkozni” - emelte ki Kocskáné Husonyica Krisztina, a Bolyky Tamás Általános Iskola ökoiskolai koordinátora.

Az eseménynek jótékonysági része is van. Egész héten a Kiskapudi Állatmenhelynek gyűjtenek állateledelt, plédet és játékokat. A fiatalok szüleikkel és testvéreikkel közösen hozták be otthonról az állataikat. Voltak, akik jól tűrték a simogatást, de olyanok is, akik megijedtek a sok embertől.

„Koszosnak hívják, egy nyuszit hoztam el. Nagyon nagy kasmír szőre van, bolyhos és fél, mint minden állat” - mondta Nagy Olívia, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Az udvaron is folyamatos volt a nyüzsgés. Nagyjából huszonöt kutya vette birtokba a területet. Gazdáik pórázon tartották őket. A legnagyobb megdöbbenést az az óriási négylábú okozta, aki ülve majdnem akkora volt, mint a kislányok, akik simogatták. Az esemény idén is nagyon népszerű volt, így jövőre biztosan újra megtartják majd.