Már nem csak a városé a póZdium - Sztárok, ifjú tehetségek az ózdi pódiumon
2023. okt. 11.

 

 

Pályázati támogatással indult, ami után a hatalmas siker életben tartotta az Ózdi Városi Televízió csapata által megálmodott talkshow-t. Már a tizennegyedik alkalomra készül a stáb, november 28-án lesz a folytatás. A világhálónak köszönhetően van olyan adás, amelyet már huszonegyezren néztek meg az Ózdi Városi Televízió YouTube csatornáján.

 

 

Ábel Anita volt az első vendég, vele beszélgetett a kezdetekkor Bukovinszky Zsolt a póZdium színpadán, még 2019. októberében, az Olvasó Adorján Lajos termében. A tervek szerint havonta váltották volna egymást a vendégek, ám a koronavírus-járvány egy idő után közbeszólt, többször át kellett szervezni az időpontokat, s egy alkalommal közönség sem lehetett jelen a televíziós felvételen. Akkor a pályázat még időbeli feltételeket szabott a kivitelezés befejezését illetően, a Stohl Andrással való beszélgetést így csak a televízióban, majd az interneten láthatták a nézők.

 

 

Az első pó(Z)diumbeszélgetést követően is mindig teltház előtt „dübörgött” a program. Palya Bea, Lakatos Márk, Szinetár Dóra, Mautner Zsófi, Alföldi Róbert, Esztergályos Cecília, Oláh Ibolya és Udvaros Dorottya voltak a vendégek, s ezekben a műsorokban mindig bemutatkozott egy ózdi tehetség is: táncosok, énekesek, képzőművészek, de volt amikor egy szakács vagy egy zenekar bűvölte el a sztárvendéget és a közönséget.

 

 

A folytatás, a nagy érdeklődésre való tekintettel, nem volt kérdéses. Saját forrásból, s azután már szponzori támogatással szerveződnek a további beszélgetések. Azóta Gálvölgyi János, Falusi Mariann és Oszvald Marika is a póZdium vendége volt már, most novemberben pedig Hernádi Judittal találkozhat majd a nagyérdemű.

 

 

„Amikor adódott ez a lehetőség nem volt kérdés számomra, hogy milyen ötlettel pályázzunk. Abban, hogy igazán helyi legyen ez a program a projekt koordinátorától kaptuk az ötletet, a helyi tehetségek bemutatkozása igazán egyedivé tette az első tíz alkalmat” - mondja Bukovinszky Zsolt, felelős szerkesztő, műsorvezető.

 

„Nagyon összetett a feladatom. Kitalálom, hogy kit hívjunk, persze figyelembe veszem ilyenkor az ötleteket, az igényeket. Felkutatom a vendég elérhetőségét, elkezdődnek a tárgyalások, amelyek legtöbbször sikerrel zárulnak. A tényleges beszélgetéseket megelőzően egy félévvel, évvel is meg kell állapodni, hiszen a közönség számára érdekes színészeknek, énekeseknek zsúfolt a naptárjuk. Van persze, akivel nem sikerül megegyezni, vagy a gázsi, vagy az időpont miatt. Utóbbiakat nem mindig engedem el, volt már több alkalom, amikor kivártam, hogy később, de biztosan eljöjjön hozzánk az adott művész. Amit a legjobban szeretek ebben a sorozatban, hogy olyan sztárokkal, a művészeti élet ma meghatározó alakjaival beszélgethetek, akik engem is érdekelnek, s akikkel sohasem gondoltam volna, hogy személyesen is lesz alkalmam találkozni. A kulisszák mögött egyébként mindegyikük nagyon emberi, a program után a búcsúzáskor szinte már olyan, mintha régről ismernénk egymást” – fejti ki örömét Bukovinszky Zsolt.

 

 

A produkció megvalósításához egy nagy csapat kell. Már a tervek kidolgozásánál kérte az ügyvezető-főszerkesztő Rási Zoltán szakmai segítségét. Ő álmodta meg az arculatot, a díszletet és a főcímet, s ő a televízióműsor rendezője, vágója is.

 

„Egy ismeretlen terep volt a talkshow műfaja eddig a TV életében, mindent a műszaki lehetőségeinknek megfelelően kellett átgondolni: mi az, amit a meglévő eszközeinkkel és az Olvasó technikai hátterével meg tudunk valósítani. A fény, a kamerák, a szereplők és persze a nézők elhelyezése mind fontos szempont volt. A helyszín kiválasztása és berendezése is azért alakult így, hogy a beszélgetések emberközeli hangulatát erősítsék, a nézők is részesei lehessenek a műsor egészének. A legnagyobb kihívást a széles, televíziós felvételnek megfelelő színpadkép megtalálása jelentette, hiszen a vendégeknek biztosítani kellett játékteret, aminek már több adásban is haszna volt, a műsor egy részében produkciókat is láthatunk, ezeknél ad lehetőséget ez a nagyobb terület. A kollégák az új helyzet kihívásait könnyen megoldották, tapasztalt stáb dolgozik a felvételeknél. Így a tizenharmadik adás rögzítése után elmondhatom, hogy mindenki tudja a dolgát, bejáratott műsor a póZdium - mondja Rási Zoltán operatőr, vágó, rendező.

 

 

A teljes TV-s csapatra szükség van minden alkalommal, s persze a helyszínt adó Olvasó néhány munkatársára is. A két kollektíva tagjai időközben közvetlen kollégák is lettek, hiszen ma már valamennyien az ÓMÉK munkatársai.

 

Napokkal előbb megkezdődik a talkshow helyszínének berendezése az Olvasó Adorján Lajos termében. A színpad, a díszlet telepítése, aznap pedig, már a kezdés előtt órákkal, a fények, a hang beállítása. Négy operatőr a kamerák mögött, egy fotós, a szerkesztőkből alakult „staff”: jegyszedők, asszisztensek. Összeszokott gárda, a megszokott hétköznapi munkán túl itt is megállják a helyüket, példát mutatva a maximális, a feltételek nélküli együttműködésre. Kívülről nézve gyakran mondják: „Ez egy jó munkatársi gárda”.

 

 

Tóth Alexandra, akit a képernyőn szinte mindennap látunk, itt is jelen van. Ő a „warm up”, aki bemelegíti a közönséget, elmondja az este szabályait. Itt, a megszokottól eltérően a háttérben dolgozik, hiszen a helyszínen ugyan színpadon van, de mondandója nem kerül adásba.

 

„Mindig jóleső érzés számomra a póZdium színpadán köszönteni testközelből a nézőket. Izgalmas, hiszen itt azonnal érzékelhetőek a reakciók. Megannyi várakozással teli tekintet fogad. Szeretem ezeket a pillanatokat. Felkészíteni a közönséget az estre hálás feladat, ugyanakkor kihívás is. Mivel elsősorban televíziós felvételről van szó fontos, hogy betartsunk bizonyos szabályokat. Bár úgy tűnik a kulisszák mögé sétálva, hogy az információk célba értek, azért gyakran előfordul, hogy megcsörren egy-két telefon. Bízom benne, hogy sikerül ezt a jövőben kiküszöbölnünk! A póZdium csapatmunka, egység és erő. Megtisztelő, hogy a produkció tevékeny részese lehetek. Kollégáimmal mertünk nagyot álmodni és ezért az álomért hajlandóak vagyunk keményen dolgozni. A népszerűség titka a befektetett munka, amelyet a nézők mosollyal, nevetéssel, néha-néha könnyekkel jutalmaznak. Azt hiszem nem is kell ettől nagyobb elismerés” – véli Tóth Alexandra, warm up, sajtómegjelenésért felelős munkatárs.

 

 

A legfontosabbak persze a nézők, akik közül 200 fő a helyszínen van.

 

 

„Kedvelem ezeket az előadásokat, s már alig várom, hogy legyen a következő. Kedvelem, mert sok értékes ember életébe tudunk bepillantást nyerni. Érdekes történeteket, élethelyzeteket ismerünk meg igen humorosan, bájosan, érdekfeszítően és közvetlenül elmondva. Ez más mint a TV-ben megnézve, interneten elolvasva. Közvetlenül ott lenni ez az igazi élmény. Nagyon nehéz eldönteni, hogy ki volt a jobb, érdekesebb. Ezt nem lehet, mivel mindenki más egyéniség. Nagyon sok örömöt adnak nekem ezek a programok” – fogalmaz Bihariné Homolya Zsuzsanna.

 

 

 

„Hatalmas élmény a számomra érdekes, és elismert közszereplőkkel való találkozás. Látni, hallani őket élőben és nem televízión vagy rádión keresztül, hihetetlen és életközeli. Megosztanak velünk a saját életükből pozitív és negatív történeteket. Az ötlet, a riporter és a meghívottak is tökéletes választás, egy kellemes délután eltöltése, kikapcsolódás!” - fejezi ki elégedettségét Scitovszky Nikoletta.

 

 

 

A környékbeli településekről is egyre többen látogatnak Ózdra, hogy részesei legyenek a póZdium élménynek.

 

„Fantasztikus volt ez az est. Nem is gondoltam volna. Tudtam, hogy egy nagyon vidámtermészetű színésznő Oszvald Marika, de hogy ennyire, azt nem is gondoltam volna, mert tényleg maximálisan beleadott mindent. Nagyon tetszett tényleg. Feldobta az egész estét. Nagyon vidáman megyek most haza” - lelkesedik Juhászné Csikai Mária.

 

 

„Kedvelem a póZdium előadásait, mert minden egyes alkalommal egy kiemelkedő tehetséggel találkozhatunk testközelből és olyan dolgokat tudhatunk meg életükről, melyet máshol nem hallanánk. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen már jó párszor személyesen is megnézhettem a műsort, ha pedig nem volt rá lehetőségem, a televízióból mindig pótolhattam. Nehéz megmondani, hogy melyik vendég volt a kedvencem, de talán Falusi Mariannt mondanám, mert egy érzelmekkel teli, őszinte beszélgetést hallhattunk, amelyen néha sírtunk, néha nevettünk. Magán a műsor szerkesztésén is látszik a hozzáértés, valamint az a felkészültség, ami a produkció minőségének biztosítéka minden alkalommal” - dicséri a programot Keresztes-Nagy Dorina.

 

 

Az Ózdi Városi Televízió YouTube csatornáján több ezren követik a póZdiumot, van olyan műsor, amely már huszonegyezres nézettségnél tart. A póZdium elérhető az ÓVTV honlapján is, a www.ovtv.eu -n. Nemcsak nézik, véleményezik is a látottakat a távolabbi nézők.

 

@ilonatari2302
„Kapcsolgattam, Szinetár Dórát kerestem. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a beszélgetésre.”

@r.maj.7065
„Évek óta az egyik legjobb beszélgetés volt, szerintem.”

@gabornebenko8608
„Ez nagyon színvonalas volt. Gratulálok hozzá. Remek a riporter és remek Gálvölgyi.”

@zsuzsannaklemm1234
„Sok beszélgetését hallgattam, de ez szenzációs.”

@zsoltkovacs1549
„Csillagos ötös !!!!! Nagyon kellemes beszélgetés volt....”

@szabadvidra
„Tényleg jókor, jókat kérdez a riporter, és hagyja beszélni Beát, mert őt hagyni kell! :)) Nagyon szép, tartalmas, számára is sokat adó ez a beszélgetés, tényleg mélyreható, tanító, gyógyító.”

 

 

A póZdium november 28-án kedden 17.30-kor folytatódik. Hernádi Judit színész, énekes lesz a vendég. A szervezők egy különlegességgel is várják a közönséget. Kiállítást rendeznek az előtérben az eddigi plakátokból.

 

 

Szervezés alatt van már a jövő esztendő is. Tavasszal és ősszel is lesz póZdium. Utóbbi alkalmon a tervek szerint egy kiállítás is nyílik majd, Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész "Szubjektív" című tárlata. Színészek, énekesek, előadók, közéleti szereplők életének egy-egy pillanata is megelevenedik majd a falakon úgy, ahogyan Keleti Éva látja őket, úgy ahogyan ő gondolkodik róluk.