Zajkeltés, szerencsehozó malac, lencse – Újévi hiedelmek és babonák
Hírek
2024. jan. 3.

Zajkeltés, szerencsehozó malac, lencse – Újévi hiedelmek és babonák

Az óév búcsúztatása és az újév köszöntése már ősidők óta kiemelt figyelmet kap, hiedelmek egész sora kapcsolódik hozzá. Számos szokás ismert a mai napig, melyeket sokan betartanak.

A szilveszteri babonák jelentős része a régi és az újévet jelképesen elválasztó praktikákkal kapcsolatos. A régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és az újév első napjának szokásai összefonódnak. Ezek közös célja, hogy egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot hozzanak a következő esztendőre. Az egyik legismertebb hiedelem a zajkeltéshez kapcsolódik, hiszen régen kereplőkkel, csergetéssel igyekeztek távol tartani az ártó szellemeket az újév beköszöntével. Ezt mára felváltotta a tűzijáték és a trombita. A mai napig sokan tartják még az étkezéssel összehozható szokásokat, melyek szintén régről erednek.

„Nagyon fontos szerepe volt az étkezésnek az egészségmegőrzésben, illetve a szerencse bevonzásában. Például nem volt szabad baromfit enni, mert az kifelé kaparja a szerencsét a házból, amíg a malac nagyon javallott volt, mert az befelé túrja a szerencsét a házba. Ugye a hal egyes vidékeken tiltott élelmiszer volt, mert hogy elúsztatja a szerencsét. De a folyó menti településeknél kimondottan szerencsés volt, mert a halpikkelyt a sok-sok pénzzel asszociálták” - mondta Darvayné Vincze Tímea, a ÓMÉK múzeumpedagógusa.

A húsételek fogyasztása mellett mégis a legelterjedtebb szokássá az újévi lencse készítése vált. Az apró termésű növények, köztük a lencse, a köles vagy a rizs is a pénz bevonzásával hozható összefüggésbe. Ezeket az hiedelmeket sokan ismerik a mai napig.

„Volt már, hogy tartottam meg, de nem nagyon hiszek benne, mert sok minden nem jön be. De a malac evés, az túrja a szerencsét, a lencse az sok pénzt ad, a magvasak, vagy az ilyen bogyósok szintén. Mást nem is nagyon tudok” - nyilatkozta Bartus Lajosné.

A pezsgő fogyasztása már-már elmaradhatatlan eleme a szilveszteri buliknak. Ezt az italt korábban csak a leggazdagabbak fogyasztották, így a mai napig a gazdagságot és a jólétet jelképezi. Az ételek és italok szimbolizmusa mellett természetesen számos hagyomány létezik, melyeket bárki elolvashat az interneten.

Képek forrása: freepik.com