Nyílt napot szerveztek az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában
Oktatás
2024. jan. 9.

Nyílt napot szerveztek az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában

Nyílt napot tartottak az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola tanműhelyében. A tanulók több állomáson keresztül ismerhették meg az egyes szakmák rejtelmeit.

Városunk több általános iskolájából is ellátogattak az érdeklődők az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola tanműhelyébe ma délelőtt. Az intézményben korábban már rendeztek pályaválasztási napot, azonban a felvételi időszak miatt úgy vélték fontos újra megmutatni a diákoknak lehetőségeiket. Sokféle szakmát ismertettek meg az oktatók a nyolcadikosokkal. Vendéglátás, kereskedelem, szépészet és ipar. Ez mind szerepel a palettán.

„Iskolánkban olyan szakmákat tanulhatnak a leendő nyolcadikosok, amelyeket keresnek a munkaerőpiacon, mi több jól meg is fizetnek belföldön, külföldön pláne. Ezt több ágazatban is hirdetjük. A legnépszerűbb ágazatok közé továbbra is a hagyományos ipari szakmákon belül a gépészet ágazat tartozik, úgy mint hegesztő és az ipari gépész. Az elektrotechnika és elektrotechnikai ágazaton belül a villanyszerelő. Új ágazatként tavaly beiskolázásra került és az idén újból meghirdetjük a szépészetet, azon belül a fodrász, illetve kézápoló technikus szakmát szerezhetnek a tanulók, tehát ez érettségihez van kötve” - emelte ki dr. Alabán Péter, az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

A bemutatók több állomáson keresztül, interaktív módon zajlottak. A fiúk inkább az ipari szakmák után érdeklődtek, mint a kőműves, a gépi és CNC forgácsoló képzés.

„Én a II. János Pál Katolikus Iskolából és Óvodából érkeztem. Ami érdekel az a villanyszerelő, autószerelő meg most ez a CNC dolog” - mondta Haraszti Benjámin.

A diákok megismerkedhettek a hegesztés folyamatával, valamint egy speciális programot is kipróbálhattak a tervezés területén.

„Az Ózdi Petőfi Sándor Általános Iskolából jöttem és a hegesztő megtetszett, annak szeretnék menni” - nyilatkozta Danó Kálmán.

A lányoknak a szépészeti képzések nyerték el a tetszésüket. A fodrászoknál a tanulók egymáson sajátíthatták el a helyes hajsütési technikákat oktató segítségével.

„A II. János Pál Katolikus Általános Iskolából jöttem és a fodrászat érdekel” - fogalmazott Kocsis Valéria Virág.

A vendéglátást tekintve vegyes volt az érdeklődők aránya. Itt a tanulók kipróbálhatták a koktélkészítést, a zöldségekkel és gyümölcsökkel való kreatív dekorálást, valamint a cukrászattal is megismerkedhettek. A mai világban egy jó mesterség elsajátításával könnyebben boldogulhatunk a munkaerőpiacon. Az intézményben a nappali három éves szakmai képzést követően, két éven belül esti tagozaton az érettségi is megszerezhető.