Néhány tantárgy esetében fenekestül felfordul az érettségi idén
Oktatás
2024. jan. 17.

Néhány tantárgy esetében fenekestül felfordul az érettségi idén

Közeleg a megváltozott érettségi vizsga. A 2020-as Nemzeti alaptantervre épülő oktatás első évfolyama idén végez. Az Oktatási Hivatal oldalán vannak fent mintafeladatok.

Idén fejezi be középiskolai tanulmányait az az évfolyam, amelyiket a 2020-ban bevezetett új Nemzeti alaptanterv alapján oktattak. Ezáltal az érettségiben is nagy változásokra lehet számítani. Ez azonban nem minden tantárgyat érint. A történelem esetében minimális lexikális eltolódások vannak. Az idegen nyelvek szintén csak kicsit módosulnak. Úgy tudjuk, legjobban a középszintű magyar érettségi alakul át. Előtérbe került a lexikális tudás.

„Az érettséginek az első része, ami eddig egy szövegalkotási rész volt, az megváltozott. Egy ilyen nyelvi és irodalmi feladatlapot kell tulajdonképpen kitölteni a tanulóknak, amelynek egy része ilyen teszt jellegű formába fog megvalósulni. Egy irodalmi, lexikális, elméleti ismereteket tartalmazó teszt lesz. És hogy ez mennyire fontos az érettségi írásbeli részében az mutatja, hogy hatvan pontot, tehát a százból hatvan pontot ezzel a feladatlappal fognak összeszedni a tanulók” - mondta Hajdu Krisztián, a SZIKSZI igazgatója.

A különféle tantárgyakhoz vannak fent mintafeladatok az Oktatási Hivatal oldalán. Közép és emelt szinten is megnézhetik a diákok, mire számíthatnak, valamint gyakorolhatnak is, hiszen a megoldókulcsot is feltöltötték a honlapra. A természettudományos tárgyak esetében is lesz változás. Az eddigi, gyakorlati feladatok helyett a tanulók saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunkát is választhatnak, amit a diplomamunkához hasonlóan kell majd megvédeniük. A kötelezően választott tárgyak közül a matematika az, amiben szintén nagyobb fordulat várható. Összességében csökkent a számonkérendő tananyag, de van, ami emelt szintről visszakerült a középre, valamint nagyon sok dolog átkerült emelt szintre. Szerkezetileg azonban nincs változás.

„Az analízis függvény tan változatlan maradt. A valószínűség számításnak egyre nő a szerepe a mindennapi életben, éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt kap a matematika érettségiben, azonban a tartalma most változatlan maradt és a kombinatorikáról is ugyan ezt mondhatnám el, hogy a tartalma változatlan maradt. A sorozatok témaköre összességében egy picit a járadékszámítás, kamatos kamat számítással növekedett. A szöveges feladatok aránya egyre nő, tehát egyre nagyobb a szövegértési kompetencia jelentősége a matematika érettségiben is” - hangsúlyozta Gál Mónika, a SZIKSZI pedagógusa.

A statisztika tananyag alakult át a leginkább. Ez nagyjából harminc évvel ezelőtt még külön tantárgy volt, ezzel együtt pedig külön érettségi tárgy is, ma már azonban a matematika része. Ez azt jelenti, hogy az idősebb tanárok még nem tanulták sem az egyetemen, sem a főiskolán, hanem menet közben sajátították el a tudást. A SZIKSZI-ben úgy tudjuk, vannak képzett statisztika tanárok, akik sokat segítettek ebben. A digitális kultúra tantárgy érettségije is jobban eltolódott a programozás irányába, ami eddig közép szinten nem volt követelmény. Emellett újdonságként jelent meg a képalkotás, azaz egy vizuális feladatrész. Belekerült még a vektorgrafikus ábrázolás, valamint a publikálás a világhálón is.