Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése Ózdon
Fejlesztés
2024. márc. 8.

Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése Ózdon

Megújul a Nappali Melegedő épülete. Egy TOP Pluszos pályázaton 120 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat. A terültet ma vette át a kivitelező.

A hajléktalan személyek ellátását az ÓTSZEGYII három intézményi egysége végzi a városban. Bentlakásos jelleggel működik az Átmeneti Szállás és az Éjjeli Menedékhely. Napközben pedig a Nappali Melegedőben tölthetik idejüket a rászorulók.

Lyuk a tető alatt, repedezett vakolat és törött rácsok az ablakon. Ma a József Attila út 3. számú épületnél tartott bejárást a város vezetése, a kivitelező cég és az intézmény képviselője. Egy pályázatot nyert el ugyanis az önkormányzat a Nappali Melegedő infrastrukturális fejlesztésére.

„Tíz éve folyamatosan megújulnak a városban a közintézmények. Most a TOP Plusz pályázat biztosított lehetőséget és forrást arra, hogy vissza nem térítendő támogatással energiahatékonysági szempontból teljesen megújítsuk a Nappali Melegedőnek az épületét, ami egy ikonikus épülete a városnak. A külső formáját egyébként a szigetelés után is meg fogja tartani. Ez külön szempont volt számunkra, úgyhogy bízunk benne, hogy hamarosan elkészül a beruházás, a fejlesztés és sokkal kellemesebb körülmények között tudjuk majd fogadni a rászorulókat” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

2000 óta működik ebben az épületben szenvedélybetegek és hajléktalanok nappali ellátása. 2023-ban nem ment nyolcvan százalék alá a kihasználtság. A felújítás során többek között homlokzat, tető és aljzat hőszigetelést kap majd az épület. A kivitelező kicseréli az elavult elektromos hálózatot és újat épít ki energiatakarékos lámpatestekkel. A tetőszerkezetre napelemet telepítenek, kijavítják a kapubejárót, részlegesen kicserélik a fűtőtesteket és fedett teraszt alakítanak ki. Az ott dolgozók és az ellátottak is nagyon örülnek a beruházásnak. Leginkább a villamoshálózat felújítását látták már nagyon szükségesnek.

„Ha le lesznek cserélve ledes lámpákra, sokkal nagyobb fényerő alatt tudjuk végezni a munkánkat, mert amik idáig voltak, sajnos elég problémásak voltak. Az ellátottak részéről szintén el tudom mindezt mondani. A komfortérzetük sokkal jobb lesz, ha ez a felújítás megtörténik” - emelte ki Jene András, az ÓTSZEGYII részlegvezetője.

Energetikai szempontból nézve az intézmény működését elmondható, hogy jelentősen csökkenni fog a fogyasztás a korszerűsítésnek köszönhetően. A fejlesztés mintegy 120 millió forintból valósul meg.