Felkészülés, korrepetálás – Egyre többen járnak magánórára
Oktatás
2024. ápr. 3.

Felkészülés, korrepetálás – Egyre többen járnak magánórára

Az érettségi és a felvételi időszak közeledtével egyre többen fordulnak magántanárokhoz a felkészülés érdekében. Legtöbben a nyelvoktatásban kérnek felkészítést.

Hamarosan itt az érettségi időszaka. A középiskolás tanulók nagy része már a második félév elején elkezdi a felkészülést. A legtöbben nagyon komolyan veszik a megmérettetést. Főleg azok, akik a továbbtanulás mellett döntenek. A választott intézménybe való bejutás az elsődleges célja a diákoknak, de fontosnak tartják, hogy állami finanszírozással kerüljenek be. A jó eredmények mellett a többletpontokra is nagy figyelmet fordítanak. Sokan ezért igyekeznek mielőbb megszerezni a nyelvvizsgát. A szakemberektől úgy tudjuk, a szülők már kisiskolás korban fontosnak tartják a nyelvtanulást, nemcsak az iskola miatt, a boldogulás is fontos szempont.

„A negyede a tanulóinknak általános iskolás. Nálunk nemcsak a tananyag begyakorlása a cél, hanem az a tendencia, hogy mostanában már nyolcadik osztályban leteszik a középfokú nyelvvizsgát. Utána folytatódik a középiskolásoknál, kilencedikben, tizedikben, már ők is a nyelvvizsgát célozzák meg. Az órákon nemcsak az írásbeli nyelvvizsgákra készülünk, hanem a cél az, hogy minél könnyebben, minél többet tudjanak beszélni, tudják használni a nyelvet” - mondta Neal Andrea, a Happy House Angol Nyelviskola vezetője.

Egy-egy magánóra azonban több ezer forintba kerül, ami nagy kiadás a családok számára. Gyermekeik jövője érdekében azonban próbálnak mindent megtenni. Aki teheti, családon belül próbálja megoldani a magántanár kérdését.

„Minden csütörtökönként járok angol tanárhoz, de ugye igazából én iskolában németet tanulok. Abból igazából nem is kell tanárhoz járni, mivel az anyukám is németet tanít, otthon bármikor tud oktatni engem németül” - nyilatkozta Tóth Dávid Noel.

Van, akinél a felzárkózás és van, akinél egy új készség elsajátítása a cél. Nyírő Gergő tizenegyedik évfolyamos tanuló is kéri különtanár segítségét.

„Tapasztalataim szerint sajnos a tantermi oktatásban nem nyílik arra lehetőség, hogy minden diákkal egyénileg foglalkozzanak, ezért óriási szükség van a magántanárok jelenlétére. Én is járok egyébként magántanárhoz néhány tantárgyból, legfőképpen témakörök végén. Én azt gondolom, hogy teljesen rendben van az, hogy ha tanár segítségét vesszük igénybe. Jobban lehet haladni, fejlődni, fejleszteni magunkat egyénileg és jó, hogy itt vannak a magántanárok” - fogalmazott Nyírő Gergő.

A magánórák költsége régiónként és tárgyanként nagyon eltérő lehet. A főváros környékén drágábban vehetjük igénybe a szolgáltatást, vidéken viszonylag olcsóbb árakkal találkozhatunk. Az eduline cikke alapján, matematika tanárt 3500 forintos óradíjtól egészen 6000-ig találhatunk. Felsőoktatási szinten azonban több mint 10.000 forintot is elkérhetnek óránként. Magyar nyelv és irodalomból 6-7000 ezer forintos bérrel is dolgozhatnak a tanárok.