Halad a munka
Város
2019. jún. 27.

Halad a munka

Jól halad a kerékpárút-hálózat építése. A városközponti szakasz szegélyezése már megtörtént, jelenleg a kavicságyazatot tömörítik a kivitelező cég munkatársai.

A tervek szerint jövő héten aszfalttal is ellátják az érintett részt. A körforgalom felfestése is a célegyenesbe ért, ott már csupán a korlátok kihelyezése van hátra. Ezzel párhuzamosan a többi területen is zajlanak az előkészítő munkálatok.

Fekete zsákokkal eltakart táblák – jelenleg még ez a látvány fogadja a Bolyki főúton az Ifjúsági park környékén járókat. Ezek a jelzések a kerékpárutat mutatják. A hálózat a bérházak, illetve a gyalogjárda közötti szakaszon húzódik majd a fák között, zöld területen. A kivitelező cég munkatársainak nem lesz könnyű dolguk, hiszen fontos számukra a környezetvédelem, eltökélt szándékuk az itt található fák megóvása, mind a gyökérzet, mind pedig a lombozat tekintetében. Ózd egy másik területén azonban jól haladnak a munkálatok.

„Készülőben van a kerékpárút városközponti szakasza, jövő héten már aszfaltréteggel is el fogják látni. Közben pedig a felfestések is folyamatosan készülnek, úgyhogy hamarosan igénybe vehető lesz az új kerékpárút-hálózat. Nyilván a város többi területén a munkálatok megkezdésére még várni kell, hiszen lépésről-lépésre haladnak, de az elkészült szakaszokra már rámehetnek majd a kerékpárosok” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az új körforgalomtól két irányba is párhuzamosan zajlik az építkezés. Az érintett szakasz szegélyezését már elvégezték. Most a kavicságyazatot terítik szét, illetve tömörítik a dolgozók. Ezt követően három réteget húznak majd az alapra. Egy úgynevezett CKT-t és két aszfaltot. A kutyafuttató vége és az Iparvasút út becsatlakozása között egy körülbelül hatvanméteres szakaszon nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a pálya megerősítésére.

„Aszfaltburkolatot kap ezen a szakaszon is a kerékpárút, csak lényegesen nagyobb teherbírású lesz, ugyanis ebbe az utcába személyautóval is be kell hogy tudjanak menni a lakók, tehát egy kicsivel vastagabb lesz a pályaszerkezet és erősebb, illetve erősebb süllyesztett szegéllyel lesz ellátva” - nyilatkozta Gyurkó Tibor, a Lasped Kft. építésvezetője.

Az új csomópontnál a gyalogátkelők már elkészültek, és a terelőszigetek mögötti, forgalomtól elzárt területet is ellátták felfestéssel. A járdák tekintetében még a korlátok felszerelése van hátra. A Piac úton található híd kiszélesítése kapcsán is zajlanak az előkészítő munkálatok. Jelenleg a hídfőbe, vagyis az alaptestbe kerülő acélbetétek szerelése történik Miskolcon. A szakértők pedig azt értékelik, hogy hogyan és mikor tudnak majd az alapozáshoz hozzákezdeni vízállástól függően.