Zajlik az építkezés
Város
2020. júl. 10.

Zajlik az építkezés

Bontanak, aszfaltoznak, térköveznek és víznyelőaknákat emelnek szintbe.

Folyamatosan halad a kerékpárút-hálózat kiépítése Ózdon. A kivitelező cég szakemberei jelenleg a Piac úti hídnál tevékenykednek a legnagyobb számban, persze a város egyéb területein is zajlik a beruházás. Hamarosan megkezdődnek a Bolyki főúton is a munkálatok.

Félpályás korlátozás lassítja a forgalmat a Piac úton. Ezért az autósoknak érdemes körültekintően közlekedniük ezen a részen, ugyanis folyamatosan halad a kerékpárút kiépítése városunkban. A kivitelező cég szakembereinek talán az itt található hídnál akad a legtöbb munkájuk.

A napokban a gyalogjárda lebontását kezdték meg, azért ez a munkafolyamat az első, mert az új híd vasalását bele kell kötniük a régibe a hőtágulás miatt. Ez nagyon fontos momentuma az építkezésnek, hiszen ha nem megfelelően járnak el ebben a tekintetben, az szerkezeti, vagy akár burkolati károsodásához is vezethet. A bontás során csupán kisebb vésőgépeket tudnak használni, ugyanis a nagy rezgés a gerendázat sérüléséhez vezethetne, amely eredményeként a tartóelem beszakadhat, megrepedhet, rosszabb esetben akár el is törhet. A híd műanyag záróréteget is kap, amelyet csúszásgátlóval látnak el.
 
„A következő feladat a Piac út végeztével, ami előreláthatólag szerda, csütörtök környékén már készen lesz, tehát a térkövezés befejeződik. Reméljük majd akkor rá tudjuk húzni az aszfaltot is a szükséges részekre, vagyis a kerékpárútra. Akkor már csak a táblázások lesznek hátra. Majd elkezdjük a Bolyki főúton a rekonstrukciót, ott pedig egy olyan 350 méter kerékpárút készül el” - nyilatkozta Janó József, a Lasped Kft. építésvezetője.

Ezen a szakaszon a járda két méter széles, míg a kerékpárút két méter ötven centiméteres. A bontások során keletkezett törmelékeket az Oxigéngyár területére szállítják, ledarálják, majd újrahasznosítják. Emellett a város egyéb részein is haladnak a dolgozók.

A víznyelőaknák szintbehozása a kerékpárút projekthez szorosan kapcsolódik. A 25-ös főút vasútállomáshoz közel eső szakaszán is már többet rendbe tettek a kivitelező cég munkatársai, de a város egyéb helyszínein 65 darabot fognak szintbe emelni.

Janó József elmondta azt is, hogy elképzelhető, hogy ez a szám még nőni fog, ha a szükség úgy kívánja. Az mindenképpen pozitívum, hogy az út széléről eltűnnek az akár 10-15 centiméteres bemélyedések, hiszen ha ezen valaki áthajt, az akár az autóban is kárt okozhat. A sérült aknákat kijavítják, de akár újakat is készítenek, majd pedig visszaaszfaltozzák az érintett területeket.