Betekinthetnek a város működésébe a fiatalok – Elindult az idei diákmunka program
Város
2023. júl. 11.

Betekinthetnek a város működésébe a fiatalok – Elindult az idei diákmunka program

Több mint százhúsz diák töltheti Ózdon hasznosan szabadidejét az idei diákmunka programnak köszönhetően. A tanulók számos területen kipróbálhatják magukat.

Hírkeresés, képaláírás készítés, adminisztrációs feladatok. Rengeteg mindenből ki tudják venni részüket a fiatalok a városi televízió szerkesztőségben is. Ózd idén is csatlakozott az országos diákmunka programhoz, a lehetőség pedig igen közkedvelt. A programra olyanok jelentkezhettek, akik már betöltötték tizenhatodik életévüket, de még nincsenek huszonöt évesek, valamint nappali tagozatos tanulói vagy hallgató jogviszonyban állnak. Az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft.-nél, a televízió mellett a Múzeumban és az Olvasóban is akad tennivaló.

A patinás épület pincéjében is találkoztunk néhány fiatalemberrel, akiket most szerelési munkálatokkal bíztak meg, de hátra van még a pakolás. Dokumentumok, mappák. A gazdasági irodában is dolgozik egy fiatal hölgy. Korsós Evelin az iratokat segít rendezni, táblázatokat tölt fel információkkal. A diákok napi hat órában veszik ki a részüket a feladatokból a társaságoknál.

A városi stadion főépülete előtti járdán is szorgoskodnak tanulók. Az Ózdi Sport- és Élményközpont telephelyein, vagyis az uszodában, a strandfürdőben, a stadionban és a sportcsarnokban is várták a dolgozni vágyó diákokat 2023 nyarán.

„A diákok hozzájuk illő feladatokat kapnak, tehát ami megfelelő nekik. Tegnap már egy munkavédelmi és balesetvédelmi oktatásban részesültek, annak érdekében, hogy a három hét alatt ne történjen semmi olyan esemény, ami esetleg problémát okoz nekik, vagy a cégnek. A diákok lelkesek, már egy hónappal ezelőtt betelt a létszám a programra, közel háromszáz diák jelentkezett, de sajnos csak százhúsz diákot tudtunk felvenni. Hatvan diák júliusban, hatvan pedig augusztusban fog nálunk tevékenykedni” - mondta Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport-és Élményközpont ügyvezetője.

A jókedv adott a fiatalok körében, emellett pedig munkatapasztalatot is szereznek, persze az elvégzett feladatért cserébe kapott költőpénz sem mellékes.

„Azért jöttem, hogy legyen egy kis zsebpénzem nyilván. Sepregetni kell és gyomlálni, besegíteni, hogy szebb legyen városunkban a stadion. Szeretnék a barátaimmal több időt tölteni nyáron és ez több lehetőséget ad a fizetésből” - nyilatkozta Misuta Luca.

„Kollégiumba járok, jól jön, ha van saját zsebpénzem, szóval inkább eljöttem diákmunkára ide. Nem is kell olyan sok mindent csinálni. Sepregetni, gyomlálni, de azt meg is csináljuk akkor” - fogalmazott Takács Réka.

A tanulóknak mindenképpen hasznosak az itt eltöltött munkaórák. Az élményeken túl pedig új barátokat is szerezhetnek.

„A legfontosabb egy diáknak, hogy azért valamilyen szinten elkezdjen önálló lenni. Tehát a nyár kifejezetten jó alkalom arra, hogy elkezdjen egy kis pénzt megtakarítani akár. Persze ez nem olyan dolog, amiből egy ember lakást tud venni, de azért fixen jó egy minimális összeg” - hangsúlyozta Bujkó Péter.

A strandfürdő mindig nagyon népszerű a diákok körében. Farkas Klaudia a putnoki Gomba Levente Gimnázium rendészeti tanulója, aki már nem először tevékenykedik a strandon. Azt mondja szívesen jár vissza ide, sok emberrel megismerkedik, jól érzi magát, a munka pedig könnyű.

„Az a feladatom, hogy az öltözőket figyeljem, hogy amikor bejönnek ne rongáljanak meg semmit, illetve ne csináljanak nagy vizet bent. A pénzt pedig jogosítványra szeretném költeni” - emelte ki Farkas Klaudia.

A strandon vannak akik a pénztárnál segédkeznek és akadnak olyanok, akik az úszómesterek dolgát próbálják megkönnyíteni. A fiatal munkaerők közreműködését itt is mindig jól be tudják építeni a mindennapokba. Egy biztos a szabadidő hasznos eltöltése mindenképpen a javukra válik, hiszen később könnyebben be tudnak illeszkedni a munka világába.