Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt az Ózdi Szabadegyetem vendége
Hírek
2023. nov. 16.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt az Ózdi Szabadegyetem vendége

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt hallhatta a közönség az Ózdi Szabadegyetemen. A szakember Háborús helyzetek Európában és a nagyvilágban címmel tartott előadást.

Szinte teljesen megtelt az ÓMÉK-Olvasó Színházterme. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt harmadik alkalommal látta vendégül Dancsok Tamás az Ózdi Szabadegyetem keretén belül. A szakember tegnap este Háborús helyzetek Európában és a nagyvilágban címmel tartott előadást. A téma aktualitása különösen adott, hiszen két fronton is zajlanak a harcok most.

„Sajnos most mind az európai, mind a nemzetközi helyzet eléggé kellemetlen, és nagyon aktuális az, hogy ő most itt legyen, mivel egy nagyon széles látókörű, tapasztalt és olvasott biztonságpolitikai szakértőről beszélünk. Ezért szerettem volna, hogy ha az emberek majdhogynem első kézből kapnak tájékoztatást a dolgokról és úgy gondoltam, hogy érdekes lehet egy előadás amit ő fog tartani. Úgyhogy megkerestem, és elfogadta a meghívást” - mondta Dancsok Tamás, az Ózdi Szabadegyetem főszervezője.

Nógrádi György nevéhez több tudományos publikáció és számos könyv is fűződik, emellett a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elismert oktatója. A tegnapi előadáson az ukrán-orosz háború kapcsán a jelenre és a jövőre világított rá, míg az izraeli-palesztin konfliktussal összefüggésben a kitörés okaira, az eddigi történésekre és a várható fejleményekre fókuszált. Olyan információkat osztott meg a közönséggel, amit valószínűleg máshol még nem hallhattak.

„Mit mondott a német kancellár és a német külügyminiszter tegnap, hogy nem tudjuk odaadni azt a rengeteg tüzérségi lőszert - 155 milliméteres lőszerekről van szó -, amit Ukrajnának megígértünk. Miért? A valóságban azért, mert ezek a lőszerek mennek Izraelbe. A valóságban jelenleg Izrael sokkal fontosabb a nyugatnak, tehát új helyzet van. Rengeteg dolgot lehet elmondani, tehát én nagyon örülnék, ha kérdeznének. Mielőtt ide bejöttem, elolvastam a legújabb híreket. A brazilok a Perzsa-öböl államaitól vesznek, nem Irántól, különböző haditechnikát. Új helyzet van, eddig ők vettek a britektől, németektől, amerikaiaktól” - emelte ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

Az előadás végén a nézők is kérdezhettek a szakértőtől, aki örömmel válaszolt minden felvetésre, ezt követően pedig könyvvásár és dedikálás zárta az eseményt. A szakember mindig szívesen jön városunkba, legközelebb jövő áprilisban láthatja majd ismét az ózdi közönség.