„Végre megbecsülik a szakképzésben dolgozók munkáját!” – Átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése
Oktatás
2024. febr. 2.

„Végre megbecsülik a szakképzésben dolgozók munkáját!” – Átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése

Januártól átlagosan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. Februárban már az emelt fizetés érkezik a köznevelésben dolgozók számlájára.

Tavaly decemberben Magyarország Kormánya úgy döntött, hogy átlagosan 32,2 százalékkal megemeli a köznevelésben dolgozók bérét. Legkésőbb január 30-ig minden pedagógus kézhez kapta a hivatalos értesítést az őt érintő fizetésemelés pontos összegéről, a napokban már az emelt bér érkezik számlájukra. Az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója hangsúlyozta, a köznevelésben és a szakképzésben dolgozók bére egyformán emelkedik.

„A szakképzés és a köznevelés különvált, a mi életünket teljesen más törvények szabályozzák, tehát az a fajta bértábla, vagy az a fajta fokozati eljárás, hogy ped 1-es, gyakornok, ped 2-es, mester stb., az a szakképzésben nincs. Mi is átlag 32,2 százalékos bérfejlesztésre kaptuk meg a bértömeget azzal, hogy a szakképzésben az induló bér, tehát ha valaki most belép hozzánk, akár közismereti tanárként, akár szakmai oktatóként 581 680, kerekítve 582 000 forint. Ennél kevesebbet a szakképzésben senki nem kereshet” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A szakképzésben megvalósult teljesítmény értékelés során minden oktató munkáját minősítették az intézményvezetők egy 600 pontos rendszerben. Az alapelv, hogy a minimum összegnél kevesebbet senki nem kereshet, a pontszámok alapján erre még kaphattak emelést a pedagógusok. Az Ózdi SZC Gábor Áron Technikum és Szakképző Iskolában az átlagos béremelés 42 százalék, a Centrum egészét nézve az átlagos bérfejlesztés 37 százalék volt.

„Nagyon örülünk neki. A magam és kollégáim nevében bátran mondhatom, hiszen régóta vártunk már erre a pillanatra, úgyhogy amikor a minap főigazgató úr és kancellár asszony eljöttek és beszámoltak arról, hogy milyen metódus alapján számolják az új bérünket, így érthetőbbé vált és természetesen nagy, kitörő örömmel fogadtuk. Úgy gondolom, hogy mindenki nevében mondhatom, hogy ez már régóta érett, régóta várunk rá és ez már végre azt jelenti, hogy megbecsülik a szakképzésben oktatók munkáját” - hangsúlyozta Kiss Éva, az Ózdi Szakképzési Centrum oktatója.

Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár január 31-én arról tájékoztatta a pedagógus szakszervezeteket, hogy a köznevelésben dolgozók február 5-én, hétfőn kapják meg az emelt fizetésüket. Információink szerint a szakképzésben tevékenykedő oktatók számlájára már a mai napon megérkezett az új bértábla alapján számolt jövedelem.